2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Donáth: Indul a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen

A Facebookon Orbánozott egyet a momentumos.

Ezt írja Donáth:

„A BIZOTTSÁG MA BEJELENTETTE, ELINDÍTJA A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUST

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma az Európai Parlament plenáris ülésén Magyarország szempontjából két életbevágóan fontos állítást tett.

Az Európai Bizottság az elkövetkező hetekben kiküldi az érintett tagállamoknak, így különösen az Orbán-kormánynak, azokat az írásbeli megkereséseket, amelyek a jogállamisági mechanizmus első lépését jelentik. Ez azért fontos hír, mert az Európai Bizottság eddig azt kommunikálta, hogy addig nem alkalmazza a jogállamisági rendeletet, amíg azt az Európai Bíróság el nem bírálja. Márpedig az Európai Bíróság még nem hozott ítéletet. Didier Reynders, az igazságügyért felelős biztos kérdésemre meg is erősítette, hogy ezt a megkeresést a jogállamisági mechanizmus megindításaként kell értelmezni.

Természetesen az ilyen ígéretek önmagukban csak ígéretek, és nekünk szavak helyett tettekre van szükségünk. Az Európai Bizottságnak január 1-jétől alkalmaznia kell a rendeletet, és eddig csak az időt húzta, de az idő fogytán van. Nem várhatunk arra, hogy a legnagyobb uniós tagállamokban lemenjenek a választások. Hiszen a Bizottság nem mehet szembe az unió egyetlen, demokratikusan választott intézményével, az európai állampolgárok adta legitimitást maga mögött tudó Európai Parlamenttel.

A koronavírus-járvány miatt Magyarországnak juttatandó uniós források alapját képező helyreállítási tervet továbbra sem hajlandó az Európai Bizottság addig elfogadni, amíg Magyarország nem hajtja végre azokat a korrupció-ellenes intézkedéseket, amelyeket az Unió elvár. Emlékezzünk: a Helyreállítási Alap a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítást szolgálja, és jelenleg hazánk ezekből a pénzekből egy forintot sem tudott még lehívni. Ennek két oka van: egyrészt Orbán Viktor az év elején minden magyar nevében lemondott a felajánlott támogatás több mint a feléről, mert nem volt hajlandó az Unió által kitűzött célokra fordítani azokat. A támogatások másik felét pedig azért blokkolja az Európai Bizottság, mert meglátása szerint az Orbán-kormány nem hajlandó az EU által megkövetelt alapértékeket betartani. Ezek az alapértékek megkövetelik a bíróságok függetlenségét és a zéró toleranciát a korrupcióval szemben. Nem tudjuk, hogy az Európai Bizottság elhatározása a források felfüggesztéséről német választások után meddig tart ki, de már most hónapokat csúsztak a Magyarországnak járó kifizetések.

Tisztázzuk, az uniós források kizárólag Orbán Viktor jogállamiságot romboló politikája miatt kerültek veszélybe. És csak miatta kerülhet adósságcsapdába országunk, miután a források felfüggesztése miatt rekordméretű külső adósságot vállalt - főleg keleti hitelekből. Ezeket a hiteleket évtizedekig is nyöghetik a magyar háztartások.

A fentiek alapján egyértelmű: kormányváltásra van szükség, hiszen nekünk, magyaroknak kell megharcolnunk a demokráciánkért. Kormányváltásra van szükség, mert az EU-s pénzekhez csak akkor juthatunk hozzá, ha az országot olyan politikusok vezetik, akik egy igazságos és emberséges jogállam felépítésén dolgoznak. A támogatásokat pedig arra költik, amire szánták: iskolákra, kórházakra és munkahelyekre.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató