2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Jó eséllyel fordul a választásokra az olasz jobboldal

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a jobbközép koalíció pártjainak növekedett a támogatottsága, miután a Riminiben történt késes támadások kapcsán ismét felemelték a hangjukat az illegális migrációval szemben.

Újra fellángolt a vita az ellenőrizetlen bevándorlásról Olaszországban, miután egy szomáliai menedékkérő öt embert szúrt le, köztük egy hatéves gyermeket Rimini városában.

Az őszi választások közeledtével azonban úgy tűnik, hogy a jobbközép pártok támogatottsága töretlen,

ez annak is köszönhető, hogy a három párt következetesen kiállt bevándorlás-ellenes álláspontja mellett, és rendszeresen felhívják a figyelmet az országszerte fokozódó erőszakra – írta meg a V4NA.

Matteo Salvini a Riminiben történt késelés kapcsán arról beszélt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszternek

vagy foglalkoznia kell a migráció kérdésével, vagy pedig másnak kell a helyére lépnie”.

A bírálatokra válaszul Lamorgese rámutatott, hogy a bevándorlási hullámok kezelése összetett folyamat, mivel a migráció kezelésekor figyelembe kell venni az emberi jogi szabályozásokat, az olasz külpolitikai iránymutatásokat, az uniós partnerekkel fennálló kapcsolatokat, és az Észak-Afrikában, Afganisztánban illetve a Balkánon zajló folyamatokat. Hozzátette, “A Riminiben történt támadás bárhol Európában megtörténhetett volna”.

A bevándorlással kapcsolatos viták újbóli felszínre kerülése növelte a jobbközép pártok támogatottságát.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlás-ellenes Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek 21 százalékon, míg a Matteo Salvini vezette Liga 20,6 százalékon áll. A két párt vezetői azt nyilatkozták, hogy a 2023-as választásokon Silvio Berlusconi pártjával a Forza Italiával közösen közösen állít listát a három párt.

Ha Olaszországban most lennének választások, akkor a jobbközép koalíció többséget szerezne a parlamentben, és Giorgia Meloni lenne a jelölt a kormány megalakítására, mivel a jelen állás szerint az ő pártja kapná a legtöbb szavazatot. Meloni a bevándorlással kapcsolatban évek óta tengeri blokádot szorgalmaz a Földközi-tengeren, hogy megszűnjön az Olaszországra nehezedő hatalmas migrációs nyomás.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató