2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Karácsony Gergely: Orbán alkotmánya egy árulás

Ezt vissza kell küldenünk a múlt hordalékai közé.

„Akkor hát ismét újra arról, hogyan lehet jogszerűen, szigorúan a törvényesség keretei között az állami intézmények hatékony és határozott működtetésével elszámoltatni a közvagyon elrablóit, és elérni, hogy a lehető legtöbb elvitt pénz visszakerüljön a közösbe. Azért is kell erről újra és újra beszélni, mert a jelek szerint az ellenzéki oldal általam nagyra becsült prominensei is eltévedni látszanak – talán nem függetlenül az előválasztási szimpátiáiktól – az elmúlt évek jogelméleti vitáinak útvesztőiben. Aki miniszterelnöknek készül, annak a jól hangzó szlogeneken és a nagy fogadkozásokon túl mindig tudnia kell válaszolni egy kérdésre: hogyan? 9 pontban arról, hogyan történik az elszámoltatás és a jóvátétel, ha rajtam múlik:

1. Az Orbán-rezsim nem jogállam. De ha nem jogállam, akkor létezésének alapját sem a jog adja. Hanem a közpénz. A NER gazdasági zászlóshajói szinte csak ott tevékenykednek, ahol az állam vagy direkt megrendelésekkel vagy szabályozóként garantálja a profitot. A hitelbiztosítéki nyilvántartás tanúsága szerint a birodalom jórészt százmilliárdos nagyságrendű hitelből épült fel, ráadásul javarészt állami helytállás mellett a »saját« bankcsoport által folyósított kölcsönökből. Itt kell hát kezdeni.

2. Ha vissza akarjuk építeni a jogállamot, márpedig vissza akarjuk és vissza fogjuk építeni, akkor a megoldásainknak jogszerűnek kell lennie. Ez az egyik feltétel. A másik, hogy a 2022-es választás nem valamiféle visszavágó, hanem valódi változás kell legyen. Ha valaki azt mondja, majd az ellenzék fog egyszerű többséggel alkotmányozni, akkor csak visszavágót játszunk, azt meg minek? Alkotmányozni nem parlamenti többséggel, hanem társadalmi többséggel lehet, ennek módja a jó kormányzás, a nyitott alkotmányozási folyamat és az alkotmány népszavazással történő megerősítése.

3. Orbán alkotmánya egy árulás. Ezt vissza kell küldenünk a múlt hordalékai közé. Hogyan? Ezt úgy tesszük meg, hogy kormányzásunk első lépéseként módosítjuk a 2008. évi XXVII-es törvényt. Ezzel elérjük, hogy az új kormány tagjai nem tesznek esküt Orbán Alaptörvényére, hanem a demokrácia, a jogállam, az összetartó társadalom és az igazságtétel ügyére tesznek fogadalmat. És az új miniszterelnök ezt kéri számon kormánya tagjain minden egyes nap.”- írta Karácsony a Facebook-oldalán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató