2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint nyugati pénzügyi befektetők támogatják Orbán Viktort

A német lap szerint Brüsszel pénzügyi szankciói a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben csak üres fenyegetések.

Magyarország váratlanul bejelentette, hogy az idei évre tervezett hitelfelvételét 2,2 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra megduplázza. A háttérben az állhat, hogy az ország még nem kapta meg az újjáépítési alapból származó támogatást a jogállamiságról folytatott vita miatt – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkben.

Nagyobb a mozgástere Orbánnak

Gunter Deuber, a Raiffeisen Bank International vezető közgazdásza szerint „az Eu pénzügyi ostora a jelenlegi tőkepiaci környezetben nem túl hatékony”. Az új hitelek most nagyobb politikai mozgásteret adnak Orbánnak, így továbbra is fenntarthatja kemény álláspontját Brüsszellel szemben. Daniel Lenz, a DZ Bank munkatársa szintén úgy véli, hogy az adósságpolitikában bekövetkezett fordulat annak köszönhető, hogy

az országnak több pénzre van szüksége a járvány következményeinek tompítására.

„A budapesti kormány valószínűleg azt is figyelembe vette, hogy az EU által ígért pénzek folyósítása a jelenlegi vita miatt késhet, és ezért pénzügyi óvintézkedéseket tett” – mondta Lenz. Magyarország gazdasági helyzete stabil, az államadósság a legutóbbi számítások szerint 81 százalékos, és az ország fizetőképes adós. Sok nemzetközi, nyugat-európai és német befektető is szívesen megveszi majd ezeket a papírokat, és ezzel bővíti Orbán politikai mozgásterét, az EU pedig nem tehet ellene semmit – áll a német lap elemzésében.

Orbán Viktor „ritkán kedves” a pénzügyi befektetőkkel, Soros György iránti gyűlölete „legendás”, jóllehet egyszer ő maga is részesülhetett Soros ösztöndíjban – teszi hozzá Andreas Mihm, a cikk írója, aki szerint talán a kialakult helyzetben változik Orbán hozzáállása a pénzügyi befektetőkhöz, akik jelenleg támogatják őt.

A nyugati befektetők, akik rendszerint támogatják Orbánt, gyakran azokból az országokból valók, amelyek kritizálják Orbán kirekesztő és a kisebbségeket és menekülteket marginalizáló politikáját, elítélik a „féktelen korrupciót” és elítélik a média elnyomását. Ezek a támogatások segítenek abban, hogy Orbán megszilárdítsa pozícióját. Az Európai Bizottságnak eközben látnia kell, hogy a pénzügyi szankciók egyelőre értéktelenek. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben nem többek üres fenyegetésnél – vonja le a következtetést a FAZ.

Fix kamat, négyszeres túljegyzés

Ismert: kedden került sor Magyarország idei soron következő nemzetközi kötvénykibocsátására. A 2,25 milliárd amerikai dollár (USD) összegű, 10 éves futamidejű 2,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1 százalékkal, a 2 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 3,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,5 százalékkal haladja meg

a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai államkötvények hozamát.

A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE és J.P. Morgan pénzintézetek voltak. A kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés. A csaknem négyszeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (UST + 1,30 százalék illetve UST + 1,80 százalék) 0,30 százalékponttal szűkebben sikerült árazni mindkét futamidőre. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, többek között a 2022. évi költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni. A magyar állam legutóbb 2014 márciusában bocsátott ki dollárkötvényt 1 milliárd dollár értékben ötéves és 2 milliárd dollár értékben 10 éves lejáratra 4,0 százalékos, illetve 5,375 százalékos kamattal. 

„Újabb pozitív visszajelzés érkezett a magyar gazdaságra kedden este, Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel, négyszeres kereslet mellett bocsátott ki dollárkötvényeket” – kommentálta az eseményeket Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán Facebook oldalán. Ismertette, hogy a több mint 4 milliárd dollárnyi kötvényt kedvező feltételekkel, alacsony kamattal, hosszú, 10 illetve 30 éves futamidővel sikerült kibocsátani.

Hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. „A most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítják” – közölte a pénzügyminiszter. Hozzátette, szerdán folytatódik a kötvénykibocsátás eurókötvényekkel, a részletekről szerdán délután adnak tájékoztatást.

Forrás: Mandiner

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató