2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Összecsaptak a rendőrséggel a korlátozások ellen tüntetők Ausztráliában

Összecsaptak a rendőrséggel szombaton az ausztráliai Melbourne-ben a koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozások ellen tüntetők; több rendőr kórházi ellátásra szorult, 235 embert őrizetbe vettek - közölte Victoria állam rendőrsége.

 

Melbourne-ben összesen 2 ezer rendőrt vezényeltek ki, akik ellenőrző pontokkal és útzárral szinte hermetikusan lezárták a városközpontot. Ennek ellenére nagyjából 700 tüntetőnek sikerült összegyűlnie. A tüntetők összecsaptak a feloszlatásukra érkező rendőrökkel, akik 235 embert őrizetbe vettek - tudósít az MTI.

Hasonló jelenetek játszódtak le az ausztrál keleti part legnépesebb városában, Sydneyben: ott 32 embert vettek őrizetbe.

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt hetek óta szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben Melbourne-ben, Sydneyben és Ausztrália fővárosában, Canberrában is. A korlátozások egészen addig maradnak érvényben, amíg az érintett államok, Victoria és Új-Dél-Wales 16 éven felüli lakosságának a 70 százaléka meg nem kapja a koronavírus elleni védőoltást. Szakértők szerint ez október végére-november elejére várható.

A 25 millió lakosú Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült igen alacsony szinten tartani a koronavírus-fertőzöttek számát. A hivatalos adatok szerint alig 85 ezren kapták el a fertőzést, és a koronavírus 1145 halálos áldozatot szedett.

Ausztráliában a nagy többség oltáspárti, és betartja a járványügyi előírásokat, de a járványkezelés bírálói már többször tüntettek, és e megmozdulások egy része erőszakba torkollott.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató