2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az ellenzék szerint Kínából támadhatták az előválasztás rendszerét

A rendszer összeomlása miatt két nappal meghosszabbítják az első fordulót, a szavazás pedig hétfőn reggel 7-től folytatódik.

Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja azt mondta a Telex-nek, hogy több terheléses tesztet is lefuttattak a pártok és az aHang szakemberei vasárnap, amely során megbizonyosodtak, hogy működni fog az előválasztás informatikai rendszere hétfőn.

A szervezők eleinte azt kommunikálták, hogy a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt történt a szombati leállás, később viszont túlterheléses, illetve célzott kibertámadást emlegettek. Az előválasztásban részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – a kormányt nevezte meg a támadás felelősének, igaz, erre utaló bizonyítékot nem mutattak be. A Fidesz közel egy nap után annyit reagált az ügyre, hogy: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Az Országos Előválasztási Bizottság azóta megerősítette, hogy a tervek szerint, vagyis szeptember 20-án hétfőn folytatódik az előválasztás, reggel 7 órától lehet majd újra szavazni. Arról is döntöttek, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják.

Bedő Dávid arról is beszélt, hogy hétfőn már új környezetben fut majd a rendszer, így a jövőben ki tudják védeni a mostanihoz hasonló komplexebb támadásokat is. A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

Bedő szerint egyedül a kormánynak állt érdekében, hogy leálljon az előválasztás, és annyit már sikerült kideríteniük, hogy a támadás Kínából jöhetett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató