2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az EU szóvivője szerint az orosz választásokat csalások sorozata árnyékolta be

Tapasztalataink szerint a vasárnap végetért orosz parlamenti választások a megfélemlítés légkörében zajlottak – jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A megfélemlítés – mint fogalmazott – a független kritikus hangok elhallgattatására irányult. A szóvivő szerint a voksolás hiteles nemzetközi megfigyelés nélkül zajlott le. „Számos jelentést kaptunk helyi független megfigyelőktől, akik több súlyos szabálytalanságról számoltak be a szavazások során. Emellett erősödött a fellépés az ellenzéki politikusokkal és médiaorgánumokkal szemben is, ami ahhoz vezetett, hogy a szavazóknak csak beszűkült választási lehetőségei maradtak” – mondta a szóvivő.    


Stano hangsúlyozta azt is, hogy

az EU soha nem fogja elismerni az illegálisan elcsatolt Krím félszigeten történt választásokat,

ahol a lakosság egy része orosz útlevelet kapott, hogy voksolhasson. Emlékeztette továbbá Oroszországot a minszki egyezményben foglaltak tiszteletben tartására és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésére. Arról is tájékoztatott, hogy a héten Josep Borrell az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ közgyűlés keretében New Yorkban.    

A vasárnap végetért orosz parlamenti választásokat az orosz elnök, Vlagyimír Putyin által vezetett kormánypárt az Egységes Oroszország nyerte meg azelőzetes eredmények alapján.    

A Kreml radikális bírálói szerint a szavazást csalások sorozata árnyékolta be. Más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron „megtisztították az utat” a választások biztos megnyeréséhez, több esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával. Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató