2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kommunista Budapest: a mozik nem akarják levetíteni az ElkXrtuk című filmet

Politikai ellencsapásnak látja Kálomista Gábor, hogy Elkxrtuk című filmjét kevés moziban vetítik a premier hetében. Azt mondja, hogy Andy Vajna szándékosan nem segített a magyar alkotásoknak előnyt biztosító nemzeti filmforgalmazásnak, a Budapest Filmet pedig Gyurcsány Ferenc irányítja – állítja az Indexnek adott interjúban.

Kálomista Gábor szerint amikor 2004-ben életbe lépett a filmtörvény, az elsősorban a film legyárttásának finanszírozására vonatkozott, ugyanakkor nem oldotta meg a filmforgalmazás problémáit.

„Legyártjuk a filmeket magyar pénzből, de a termékek azonnal hátrányba kerültek a hazai piacon az összehasonlíthatatlanul tőkeerősebb amerikai produkciókkal szemben” – állítja a producer.

A producer szerint az, hogy a korábbi három forgalamzó helyét 805-ban a Cinema City vette át, a top10 amerikai produkció rendre leszorítja az európai és magyar filmeket a vetítések során.

„Forgalmazok és gyártok is filmeket, mindenkit ismerek ebben a szegmensben, higgye el, hogy ha valamihez, akkor ehhez értek. Tehát amikor egy filmet délelőtt tizenegykor, egykor, esetleg még háromkor, majd este tízkor vetítenek, azt senki sem fogja látni. Olyankor mindenki iskolában vagy a munkahelyén van. A Veszettekkel konkrétan ez történt. A Zuhanórepüléssel is. Erre én is berágtam, és azt mondtam, hogy nem kérjük a délelőtt tizenegyes előadást, csak azért, hogy elmondhassák, hogy adtak lehetőséget. Ez manipulatív, gonosz, hátsó szándékok által vezérelt módszer” – mondta Kálomista az interjúban.  

A Budapest Filmhez tartozó hat moziból a Corvin egyetlen termében adnak egy délutáni előadást a premier hetében. A Cinema City még nem válaszolt

– jelentette ki a film kapcsán Kálomista Gábor aki szerint miután megkeresték a moziüzemeltetőket, azok eleinte örültek, de aztán „jöttek az üzenetek, hogy ha ezt levetítik, soha többet nem kapnak premierfilmet” – állította a forgalmazás körüli problémák kapcsán, ahol egyértelműen politikai nyomást érzékel.

Nem hiszem, hogy bárki felhatalmazta Karácsonyt Gergelyt arra, hogy ideológiai alapon kitiltson a fővárosból egy magyar filmet,

amit nagyon sok budapesti meg szeretne nézni. Ez nem a köz javát szolgálja, hanem a saját vélt érdekeit” – állítja Kálomista Gábor, aki akár az Európai Unió illetékes fórumaira is elvinné az ügyet, hogy lássák, hogy itt a „demokrácia zászlaját lengetve filmeket tiltanak be”.

„Meg fogom kérdezni az összes olyan embert, aki itt ordít a diktatúra miatt, hogy akkor ez mi. Nem a véleményt, de egy filmet támadnak, és mivel van olyan eszköz a kezükben, amivel ártani tudnak, meg is teszik. Ha most ezt teszi ez a csapat, mi lesz, ha még nagyobb hatalom kerül a kezükbe? Őszöd után a tüntetők közé lőttek, most meg a filmem szemét akarják kilőni?” – teszi fel a kérdést a producer.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató