2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

XVI. Benedek: az azonos neműek házassága ellentétes az emberiség egész eddigi hagyományával

Nemrégiben új gyűjtemény jelent meg XVI. Benedek emeritus pápa korábbi írásaiból, amelyek 2021-ben ugyanúgy érvényesek, mint korábban.  “Az igazi Európa” címre keresztelt kötet előszavát Ferenc pápa írta, aki írásában dicsérte XVI. Benedeket bátorságáért.



A vatikáni és a nemzetközi sajtó is felfigyelt arra a szöveggyűjteményre, amely XVI. Benedek emeritus pápa társadalmi gondolatait összegzi. “Az igazi Európa, identitás és küldetés” című gyűjteményéhez Ferenc pápa írta az előszót, amelyben elismerően szól Joseph Ratzingerről:

“XVI. Benedek nem fél nagy bátorsággal és előrelátással elítélni az évek során a teremtés eszméjéről való drámai eltávolodás számos megnyilvánulását, egészen a jelenlegi, végső következményekig” – jelentette ki Ferenc pápa.

A kötetben több társadalmi kérdés is szóba kerül, amelyek befolyásolhatják Európa jövőjét, az egyik ilyen az azonos neműek házassága. Az áprilisban 94. születésnapját ünneplő Ratzinger úgy fogalmaz, hogy  az azonos neműek házasságának 16 európai országban való legalizálásával a házasság és a család kérdése új dimenzióba lépett, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni:

“A lelkiismeret eltorzulásának vagyunk tanúi, amely nyilvánvalóan mélyen behatolt a katolikusok köré is. Erre nem lehet válaszolni néhány kis moralizmussal, vagy akár valamilyen magyarázattal. A probléma mélyebbre megy, ezért alapjaiban kell kezelni.”


XVI. Benedek szerint az azonos neműek házassága nem csak a szélesebb látókörről és nyitottságról szól, hanem például arról a kérdésről is, hogy létezik-e Teremtő.

Szerinte egy olyan kulturális forradalom szemtanúi vagyunk,

amely ellentétes az emberiség egész eddigi hagyományával.

A gyakran liberálisabbnak titulált Ferenc pápa az előszava zárásaként egyértelműen támogatásáról biztosítja elődjét, és nem csak udvariasságból teszi ezt:

“XVI. Benedek pápa megmutatja nekünk az utat Európa megújulása felé” – hangsúlyozta az argentin egyházfő írásának végén.

Forrás: ucatholic.com, 777blog.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató