2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vona: Öt indok, amiért polgárháború lehet a feles alkotmányozásból

Az ellenzék rettenetesen nehéz helyzetben van.

„Öt indok, amiért polgárháború lehet a feles alkotmányozásból

A kétharmados Fidesz az elmúlt tíz évben fokozatosan és gátlástalanul font alaptörvényi béklyót a magyar demokrácia köré. Mindez egy leendő kormány számára lényegében lehetetlenné teszi a NER valódi lebontását. Ez a csapdahelyzet az összefogás pártjait kétségbeesett döntésre ösztökélte. Immáron mindegyikük arról beszél, kétharmad nélkül, sima, feles többség esetén is hozzá kell nyúlni az alaptörvényhez. A bejelentés mögötti szándék érthető, azonban meggyőződésem szerint óriási veszélyt jelent, akár polgárháborús helyzetet is eredményezhet.

A Fidesz alaptörvénye a demokrácia megtrollkodása és a kétharmados felhatalmazással való visszaélés. Ez nem kérdés. De ettől még, ha tetszik, ha nem, jogi értelemben teljesen szabályszerűen lett elfogadva és módosítva számtalanszor. A sokszor emlegetett ellenzéki kritikák, hogy ez csak egy »egypárti alaptörvény«, jogos erkölcsi vélemény, de nem jogi érv. Ahogy az is helytálló gondolat, hogy »a hatalom kizárólagos birtoklására« irányult a Fidesz tevékenysége, de ez jogilag ettől még nehezen támasztható alá. Az alaptörvény megalkotásának és megváltoztatásának jogi feltétele, hogy kétharmaddal fogadják el, ez pedig megállt. Tehát, amire az ellenzék alkotmányos értelemben készül – mégha morálisan érthető és indokolható is – egy szabályosan elfogadott alaptörvény elleni jogellenes lépés. Miért veszélyes? Íme, az öt indokom:

1. Amennyiben ez megtörténne, a jövőben beláthatatlan alkotmányos válságot eredményezhet, hiszen precedenst és mintát teremthet bárkinek, hogy erkölcsi okokra hivatkozva félredobjon törvényalkotási követelményeket. Ez az alkotmányos jogrendet ingovánnyá tenné, és szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb eszkalálná az amúgy is komoly indulatokat.

2. Amennyiben ez megtörténne, szinte borítékolható, hogy a Fidesz utcára hívja a híveit. Azt hirdetné nekik, hogy az új kormány törvénytelenül működik, alkotmányos puccs történt, ezt pedig nem szabad engedniük. A szimpatizánsaik számára »új 2006«-ként neveznék el a történteket, és innen már mindenki sejtheti, mivé válna az ország...

3. Amennyiben ez megtörténne, a Fidesz nemzetközi, uniós színtérre is vihetné a vitát. Azt mondhatná, hogy Magyarország új kormánya súlyosan megsértette a jogállami normákat, azonnali vizsgálatra van szükség, addig pedig be kell fagyasztani az uniós támogatásokat stb. Ez Brüsszelt is szorult helyzetbe hozná, és valószínűleg véget nem érő és bénító veszekedést eredményezne.

4. Amennyiben ez megtörténne, az akkor még nagyrészt Orbán Viktorhoz kötődő államigazgatás is akcióba lépne. Az amúgy is börtönnel fenyegetett Polt Péter vezette ügyészség eljárást indítana az új kormánytöbbség vezetőivel szemben. Az indoklás az lenne, hogy törvénytelenül gyakorolták a rájuk bízott hatalmat. Nem Polt Pétert zárnák börtönbe, hanem ő azokat, akik ezzel fenyegették. Ez pedig mindkét oldalon bekapcsolná a »namostmárténylegelégvoltmenjünkazutcára« gombot.

5. És mi van akkor, ha a Fidesz nyer sima feles többséggel, és azt mondja: lám, lám, ti erre készültetek, de most mi fogunk így tenni. Azt hiszem, szintén az utcán akarna mindenki igazságot…

Az ellenzék rettenetesen nehéz helyzetben van, és ha megnyeri a választást, akkor is abban lesz. Érthető, hogy unortodox gondolatok is felmerülnek. De azért érdemes megvizsgálni: mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk?”- írta Vona.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató