2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A szerb kormányfő Orbán Viktor bátorságát dicsérte

„A család a fenntarthatóság záloga” – ebben a témában rendezik meg 2015, 2017 és 2019 után immár negyedik alkalommal a Budapesti Demográfiai Csúcsot azzal a céllal, hogy döntéshozók, politikai szereplők, egyházi és civil vezetők, a gazdasági élet és a média szereplői, valamint a tudományos világ képviselői számára platformot biztosítsanak a közös gondolkodásra, az előttünk álló kihívások megvitatására és közös megoldási javaslatok kidolgozására.

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket. Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság.


Gyermekek nélkül nincs jövő

A konferencia felszólalóit megelőző átkötő beszédében Novák Katalin elmondta: gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő. „Ahogy a magyar nyelv tiszteletben tartja a család értékeit, úgy a magyar kormány is 2010 óta, jelentős felhatalmazással a magyar családokért dolgozik, és igyekszik megfordítani a 40 éve tartó demográfiai lejtmenetet” – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A népesség gyarapodása „élet és halál kérdése, az a túlélés kérdése Szerbia és a térség sok országa számára. Amikor demográfiáról, népességpolitikáról beszélünk, akkor valóban a túlélésről beszélünk. Ez politikai kérdés”, amiért a szerb elnök köszönetét fejezte ki Novák Katalin miniszternek a Budapesti Demográfiai Csúcs megszervezéséért.


 
A szerb kormányfő Orbán Viktor bátorságát dicsérte

Aleksandar Vucic szerb kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek – akit barátjának nevezett – „amiért mert bátor lenni”.

„Teljesen mindegy, hogy a magyarok ki ellen játszanak futballban vagy vízilabdában, mi, a szerbek 80-90 százaléka a magyaroknak fog szurkolni”

– fogalmazott a szerb elnök.

„Ha kitesznek egy fényképet a közösségi médiába a kedvenc kutyámról vagy cicámról, több lájkot fognak kapni, mint ha kiteszek egy képet a saját gyermekükről. Butaságnak hangzik, de próbálják csak ki! Manapság udvariatlanság a családról, a gyermekeinkről beszélni, mert félő hogy azzal mások lelkébe gázolhatunk. De arról nyugodtan lehet beszélni (a közösségi médiában), hogy milyen új frizurát vágattunk a házi kedvencünknek”

– fogalmazott Vucic.

„Van bármi, ami fontosabb a gyerekeinknél, ami fontosabb lehet az országaink jövője számára?” – tette fel a kérdést Vucic. „A környezetvédelem szintén fontossá vált, ahogy a gáz vagy az energia ára is. Ha kimegyek ebből a teremből, akkor az összes újságíró olyan kérdéseket fog feltenni, amelyeknek semmi közük nincs ahhoz, ami itt elhangzott. Ez aztért történik, mert vannak más szereplők, akik – hogy is fogalmazzak – rendkívül tehetségesek abban, hogy megteremtsenek egy sajátos médiakörnyezetet.”

Aleksandar Vucic beszéde végén rámutatott: ha az eddigiek szerint folytatódnak a népesedési ráták Európában, illetve Afrikában, akkor 30 év múlva több lakosa lesz Nigériának, mint az Európai Uniónak, vagy akár az Egyesült Államoknak. Ezért is fontosnak nevezte a budapesti demográfiai csúcstalálkozó megrendezését.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató