2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Varsói főpolgármester: A Fidesz helyzete sokkal szilárdabb, mint a lengyel jobboldalé

Karácsony Gergelyt tartja a legjobb jelöltnek a magyar előválasztáson Rafael Trzaskowski.

Interjút készített Varsó főpolgármesterével a Magyar Hang. Rafael Trzaskowski – aki tavaly az elnökválasztáson is indult, és egy hajszállal maradt le a jobboldali Andrzej Dudától – a magyar fővárosban járt nemrég a Budapest Fórum elnevezésű konferencián.

A városvezető szerint a V4-es együttműködés „Orbán és Kaczyński alatt nagyon befelé tekintővé vált, és főként arra fókuszál, hogyan akadályozzon meg döntéseket ahelyett, hogy előremutató javaslatokat tenne”.

Trzaskowski úgy véli, hasonló tapasztalatai vannak Magyarországnak és Lengyelországnak.

„Támadják a demokráciáinkat: egyre több és több autoriter tendencia látható. Úgy tűnik, Kaczyński egyszerűen Orbán Viktor forgatókönyvének oldalait másolja. Tehát ezért is gondoltuk, hogy jót tenne az együttműködés, és az, ha megmutatnák, Magyarország nemcsak Orbán Viktort jelenti, de Karácsony Gergelyt is, ahogy Lengyelország sem egyenlő Kaczyńskival, mert vannak emberek, akik küzdenek a szabadságért” – jelentette ki.

Bár Gergely szocialista, én pedig egy középpártból jöttem, sok közös van bennünk”

– jegyezte meg Karácsonyra utalva a varsói főpolgármester.

Arra a kérdésre, hogy milyen különbségeket lát a két ország között, Trzaskowski úgy felelt, hogy „a Fidesz helyzete sokkal szilárdabb, mint a lengyel jobboldalé”. A másik különbségnek azt nevezte, hogy a valódi döntéseket a Törvény és Igazság Pártjának vezetője, Kaczyński hozza. 

Az interjúból kiderült: a varsói főpolgármester nem hiszi, előrehozott választások lesznek, arra számít, hogy 2023-ban választ Lengyelország. Hozzátette: Magyarországon Karácsony Gergelyt tartja a legjobb jelöltnek.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató