2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gázáremelés Romániában – Az egyik legnagyobb román lap Orbán Viktor rezsicsökkentését dicséri

„Magyarország mindent megtesz az állampolgáraikért: az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak az energiaárak” – olvasható a Stiripesurse.ro portálon.

Romániában a lakossági gáz árát – szolgáltatóktól függően – hatalmas mértékben emelik.

Az új ár négy-hétszerese lesz a tavalyinak, idén már volt egy 25 százalékos emelkedés.

A szakértők szerint ennek alapvetően három oka van: a világpiaci árak emelkedése, az egyre nagyobb függőség az orosz importtól (dacára annak, hogy Románia jelentős mértékű gáztartalékokkal rendelkezik, mivel nem képes kitermelni azokat). A harmadik oka ennek – amire a helyi sajtó leginkább fókuszál –, az az energiapiac liberalizálása.

A Gazprom diktálja az árakat

A románok 2020-ban bevezettek egy új szabályt, amelynek értelmében valamennyi romániai gázipari cégnek az általa kitermelt mennyiség 40 százalékát a Közép-európai Gázelosztó Központ bécsi tőzsdéjén kell értékesítenie.

Ezzel a legfőbb gond az, hogy a bécsi gáztőzsdén a Gazprom diktálja az árat,

tehát a belföldi árak egy külső tényező függvényei. Mindez meglehetősen ironikusan hangzik annak tükrében, hogy Bukarest és Moszkva között – hivatalosan – meglehetősen rossz a viszony.

Egy román napilap az Orbán Viktor-féle rezsicsökkentést dicséri

Az egyik legolvasottabb román hírportál, a Stiripesurse.ro szeptember 23-i cikkében a magyar rezsicsökkentést méltatta, kontrasztba állítva a román kormány elhibázott, az energiaárakat liberalizáló politikájával, amelynek következménye a nagyarányú gázáremelkedés lett.

Az Agerpres állami hírügynökségre hivatkozó cikk címe a következő: „Magyarország Orbánnal mindent megtesz az állampolgáraikért: az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak az energiaárak".

Budapesten a lakossági fogyasztóknak szánt villamos energia átlagára 10,63 euró (3780 forint) kilowatt óránként.

Ennél alacsonyabb árat csak a nem EU-tag Szerbia fővárosában, Belgrádban mértek, 8,11 eurót. Bukarestben ez az összeg lényegesen nagyobb, 17,47 EURÓ (6213 FORINT). Összehasonlításképpen: Koppenhágában, Berlinben és Londonban 33,82 euró, 33,55 euró és 27,81 euró kilowattóránként a villamos energia ára, tehát ebben a három európai fővárosban fizetnek a helyiek a legtöbbet.

Szintén augusztusban a lakossági gáz átlagára 2,87 euró (kb. 1025 forint) volt kilowatt óránként Budapesten.

A felmérésben szereplő fővárosok közül Budapesten volt a legalacsonyabb a gázár,

ennél még Belgrádban is többet kellett fizetni.

A legdrágább pedig Stockholmban, Koppenhágában és Amszterdamban a gáz átlagára: 22,33 euró, 12,38 euró, illetve 10,99 euró kilowattóránként. A MEKH statisztikája a 27 uniós főváros, illetve Belgrád és London adatait hasonlította össze.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató