2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Közel 25 millió forintot keresett Karácsony jogtalanul

A jelenlegi főpolgármestert a Corvinus Egyetem foglalkoztatta úgy, hogy hiányoztak az oktatói munkavégzéséhez szükséges alapvető feltételek.

Csaknem bruttó 25 millió forintot tehetett zsebre jogosulatlanul Karácsony Gergely, hiszen a jelenlegi főpolgármester tíz év alatt ennyi pénzt kapott a Corvinus Egyetemtől, ahol megfelelő képesítés nélkül oktatott – számolt be cikkében a Magyar Nemzet.

A lap azt írja: a főpolgármester a balliberális kormányoktól a családi cégének juttatott megrendeléseken kívül a Corvinus Egyetemen is oktathatott tíz éven át, megfelelő képesítés nélkül. A Magyar Nemzet birtokába került kinevezési okiratok alapján egyetemi oktatói pályafutása alatt összesen közel 25 millió forintot keresett a főpolgármester.

Csak Karácsony Gergely nem teljesítette a feltételeket

Miután az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy sem a tanársegédi, sem az adjunktusi kinevezése nem felelt meg az egyetem belső szabályzatának, illetve a törvényi előírásoknak,

egyértelműen kijelenthető, hogy ezt a 25 millió forintot jogtalanul vette fel Karácsony.

Amint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, és később az OH is megerősítette, a hivatal 2004. január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetemen harminckét oktatójának jogviszonyát, akik közül csak Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket.

2008-tól nagyot ugrott a fizetés

Karácsony 2004 márciusában kezdett tanársegédként dolgozni a Corvinuson, havi 144 ezer forintos fizetésért. A következő év januárjától 154 ezer nyolcszáz forintra emelték az illetményét, majd még 2005 szeptemberétől 161 ezer nyolcszáz forintra módosult Karácsony bére. Közvetlenül a 2006-os választások előtt még gyorsan emelte a Gyurcsány-kormány az oktatói fizetéseket, bár a mértéket nem lehet nagyvonalúnak nevezni, mindenesetre pár ezer forinttal így is több lett Karácsony illetménye.

A nagy ugrás 2008. március elsejétől következett, ekkor nevezték ki adjunktusnak,

és a fizetése 218 ezer 700 forintra emelkedett és maradt is egészen a 2014. augusztus 31-én történt távozásáig.

Összesen tehát majdnem 25 millió forintot keresett Karácsony Gergely a Corvinus Egyetemen úgy, hogy hiányoztak az oktatói munkavégzéséhez szükséges alapvető feltételek:

a megfelelő nyelvismeretet igazoló okmány, illetve a doktorjelölti jogviszony megkezdése.

A 2000-es évek jelentős hányadában Karácsony már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. Karácsony cége Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával 2004. január elsejétől szerződésben állt, a Social Report Bt. politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazásban részesült. Az évek során a cég összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kormánytól, egészen a 2009-es miniszterelnök-váltásig, amikor Bajnai Gordon követte őt egy új kormány élén.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató