2022. június 25. - Vilmos
EUR : 399.58
USD : 380.77
Időjárás ikon30°18°

A Moody's egy fokozattal feljebb sorolta a magyar államadósság-osztályzatot

Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, írta az MTI.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.

A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody's az osztályzatjavítással egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A Moody's felminősítése egyben azt is jelenti, hogy több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot. A Moody's új, „Baa2” szintű magyar osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában „BBB”-nek felel meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató