2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Svájcban megszavazták a melegházasság legalizálását

Bár még csak az előzetes eredmények kerültek nyilvánosságra, a jelek szerint Svájcban minden bizonnyal megszavazták a melegházasság legalizálását. Az országban egyébként már tizennégy éve élhetnek együtt bejegyzett élettársi viszonyban az azonos neműek, ezt a jogkört szélesíti ki a vasárnapi népszavazás.

Svájcban a szavazók hatvannégy százaléka támogatta, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát, hogy azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket, vagy hogy a leszbikus párok spermadonor segítségével könnyebben vállaljanak gyermeket – írja a Magyar Nemzet a vasárnap rendezett népszavazás előzetes eredményei alapján. A szavazatszámlálás várhatóan csak a nap folyamán később fog lezárulni, a referendum eredményéhez azonban nem fér kétség. Svájc eddig azon kivételek közé tartozott Nyugat-Európában, ahol a homoszexuális párok nem köthették össze az életüket.

Az országban 2007 óta bejegyzett élettársi kapcsolaton keresztül biztosítanak jogokat a meleg és a leszbikus pároknak. Már az előzetes közvélemény-kutatásokból is borítékolható volt azonban a változás, a svájci közszolgálati műsorszolgáltató (Swiss Broadcasting Corporation) szeptember közepén közzétett felméréséből kiderült: az állampolgárok hatvanhárom százaléka támogatta, hogy az azonos neműek is házasságra lépjenek, míg mindössze harmincöt százalékuk ellenezte a javaslatot – két százalék pedig bizonytalan volt a kérdésben.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató