2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A kommunisták nyerték meg Ausztriában a grazi önkormányzati választást

Az előzetes eredmények alapján Ausztriában az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) nyerte meg a grazi önkormányzati választásokat. Akár az is elképzelhető, hogy a városban a kommunista párt jelöltje, Elke Kahr lesz a polgármester.

Az Osztrák Kommunista Párt 28,9 százalékot szerzett a grazi önkormányzati választásokon, amivel több mint 8 százalékkal javított korábbi eredményén. A kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága a városban ugyanakkor 12 százalékot esett vissza, és így csak 25 százalékot ért el. Siegfried Nagl, a város 2003 óta hivatalban lévő néppárti polgármestere be is jelentette távozását, írja a Die Presse.

A választáson a Zöldek 17,3 százalékot, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 10,9, a szociáldemokraták (SPÖ) 9,6, a liberális NEOS pedig 5,3 százalékot szereztek.

Elke Kahr, a magát „a kis emberek pártjaként” meghatározó kommunisták listavezetője az osztrák közszolgálati televíziónak azt mondta: ő maga is megdöbbent az eredményen, elsőre azt hitte, valami hiba történt a szavazatok összeszámolásánál. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy ő szeretne-e lenni a polgármester, de a választás előtt már utalt arra, hogy elképzelhetőnek tart egy koalíciót a szociáldemokratákkal és a zöldekkel.

Elke Kahr vezetésével a párt már a 2012-es grazi önkormányzati választásokon is nagyon jó eredményt ért el: a KPÖ akkor 20 százalékot kapott, ami egész Ausztriában egyedülállónak számított. Elke Kahrt hároméves korában adoptálták, és egy munkásnegyedben nőtt fel. Egy bankban volt titkárnő, munkája mellett esti tagozaton végzett el egy kereskedelmi képzést. A politikus 2005 óta tagja a városi tanácsnak, ahol korábban a szociális bérlakásokért, az utóbbi időben pedig a közösségi közlekedés javításáért küzdött.

Az Osztrák Kommunista Párt grazi szervezete 15 pontos programjában egyebek mellett ellenzi a lakások bérleti díjának emelését, a város vagyonának privatizációját, mérsékelné az óvodai ellátás díját, metró helyett buszokkal és városi vasutakkal fejlesztené a közösségi közlekedést, és megfizethető belépőjegy árakat követel az uszodákba és a szabadidős létesítményekbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató