2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A rendetlenség, amit Merkel hagy maga után, végül az EU összeomlásához vezethet

Az Rt.com írása

Ez lenne az az örökség, amire büszkék lehetnénk?

Milyen örökséget hagy Merkel az Európai Unióra? A sértődöttséget, a határkerítéseket, az EU ellenes pártok erősödését, a kelet és nyugat közötti kulturális szakadékot és azt, hogy ki tudja, hány leendő dzsihádista van az utcáinkon.



Egy biztos, Németországnak hamarosan új kancellárja lesz. Ez nemcsak Németország, hanem Európa, sőt, a világ számára is fontos.

A német kancellár nem csak a legmagasabb rangú politikus Németországban - az elnök nagyrészt ceremoniális -, de ez az Európai Unió leghatalmasabb politikusának címével is jár.

Sőt, ha európai politikáról van szó, a német kancellár szinte mindig megkapja, amit akar. Ez mindig is így volt. Ez azt jelenti, hogy a német kancellár képes az európai politikát alakítani és amit ő dönt vagy tesz, az mindenki másra is kihat.

Amikor tehát Angela Merkel a jövő héten távozik a politikai naplementébe, milyen örökséget hagy hátra az Európai Unió számára?

Mielőtt elárulnám a saját véleményemet, hadd mondjam el, hogy ha egy politikus hosszú ideig állt a csúcson - és Merkel esetében ez igaz, hiszen 2005 óta kancellár -, akkor annak vannak jó és rossz aspektusai is. Végül is senki sem tökéletes, és a politikusok is követnek el hibákat.

Az én problémám Merkellel azonban az, hogy a jót messze felülmúlja a rossz; és hozott jó néhány katasztrofális döntést, amelyekkel a kontinensnek örökké együtt kell majd élnie.

A legnagyobb és legmaradandóbb hibáját 2015-ben követte el, amikor illegális bevándorlók áradatát bátorította arra, hogy Afrikából és a Közel-Keletről Európába induljanak és be is jussanak.

2015. Június 19:

A 'Harmadik világ' dörömböl Európa kapuján és kéri jussát : Na de vajon kik finanszírozzák a menekültáradatot

Akkoriban bejelentette, hogy "Meg tudjuk csinálni", ami lényegében egy meghívást jelentett a menekültek és gazdasági migránsok gigantikus mennyiségének, hogy megpróbáljanak Európába jutni egy jobb élet reményében.

Az azonnali eredmény az lett, hogy még több illegális bevándorló döntött úgy, hogy Észak-Afrikából az európai partok felé veszi az irányt és ehhez át kellett kelniük a Földközi-tengeren. Ez pusztítást okozott Görögországban, Olaszországban és más földközi-tengeri országokban, amelyek a migránsok e bibliai hullámának súlyát viselték.

Aztán ott volt maguknak a migránsoknak az egészsége és élete is. 2015 és 2017 között több mint 12 000 migráns vesztette életét, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren.

Most tényleg azt gondolják, hogy ez így lett volna, ha Merkel világossá teszi, hogy Európa nem hajlandó mindenkit befogadni? Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ.

Egyedül 2015-ben 1,3 millió migráns próbált menedékjogot kérni Európában. Biztos vagyok benne, hogy sokan közülük valódi menekültek voltak, de azt állítani, hogy mindannyian azok voltak, őszintén szólva csak bolondok hihetik ezt el.
 
Aztán jött a probléma, hogy hová tegyük ezeket az újonnan érkezetteket. Németország fogadta be a legtöbbet és így is kellett volna tennie, hiszen a kancellárja volt az, aki először is mindenkit meghívott. 2015-ben mintegy 500 000 migráns érkezett Németországba és további 750 000 a következő évben.

De őszintén szólva nem érzek szemernyi együttérzést sem Németország iránt, mivel megengedte Merkelnek, hogy ilyen kijelentéseket tegyen, majd 2017-ben újraválasztotta őt.

Sajnálom azokat az országokat, amelyek Merkel kijelentései miatt szenvedtek. És különösen azokat, akiknek nem volt más választásuk, mert a migránsok hatalmas tömegei vagy a partjaiknál kötöttek ki, vagy átkeltek a földjeiken. Olaszországra, Görögországra, a balkáni államokra és a nyugatra vezető úton lévő országokra, például Magyarországra gondolok.

Nem meglepő, hogy ezekben az országokban manapság a tömeges bevándorlással szemben ellenséges politikai pártok virágoznak. Vegyük például Olaszországot, ahol Matteo Salvini bevándorlásellenes Északi Liga vezeti a felméréseket.

Aztán ott vannak az olyan országok, mint Magyarország, ahol most olyan vezetők vannak, akik eltökéltek abban, hogy nem ismétlik meg Merkel hibáit.

Sőt, annyira sokkolóak számukra a 2015-16-ban történtek, hogy a magyarok, csehek, szlovének és szerbek összefogtak és Budapesten demográfiai csúcstalálkozót tartottak, ami tulajdonképpen a merkelizmus elutasítása volt.

Ráadásul az elmúlt években ezek közül az országok közül sokan falakat emeltek a határaikon azért, hogy a Merkel által inspirált migránsválság soha többé ne fordulhasson elő.

Magyarország déli határkerítése 325 mérföld (523 km) hosszú, és 4500 rendőr őrzi. A görögök szintén kerítést emeltek nemrég a török határ mentén. Most pedig arról érkeztek hírek, hogy Szerbia szögesdrótkerítést épít a határa mentén.

És végül ott van a biztonság kérdése.

Tudjuk, hogy a dzsihadisták arra használták fel a Merkel nyilatkozatai által keltett migránsválságot, hogy "becsússzanak" Európába, ahogyan azt az akkori francia miniszterelnök, Manel Valls mondta 2015-ben.

Valóban, a 2015 novemberében a párizsi Bataclan színházban elkövetett terrortámadás vezetője kihasználta a káoszt, hogy újra bejusson Európába, ahogyan a 2016-os brüsszeli támadásban részt vevő, belgiumi születésű iszlamista terroristák közül is néhányan.

Tehát Merkel asszony, ön az elmúlt 16 évben pusztítást végzett és megosztottságot okozott az EU tagállamai között.

Európa északi és déli részét a gazdaság ugyanúgy elválasztja egymástól, mint a keletit és a nyugatit a kultúra. És a leköszönő német kancellár mindkettőhöz hozzájárult.

Véleményem szerint a legjobb dolog, amit Merkel örökségéből ki lehet hozni, az, hogy végül az EU összeomlásához vezethet. Na, ez tényleg olyan örökség lenne, amire büszkék lehetünk, akár szándékos volt, akár nem.

 

Forrás: Rt.com nyomán Világhelyzete

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató