2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

A szerbek 24 órát adtak a NATO-nak

„Nem fogjuk engedni, hogy ugyanaz megtörténjen, mint 1995-ben és 2004-ben” – mondta a szerb elnök.


 
Szerbia nem lépett Koszovó területére, mert a Kumanovói megállapodás értelmében nincs joga, hogy ezt megtegye – mondta a szerb elnök, majd hozzátette: Szerbia nem fog bevonulni Koszovó területére a hadseregével, mert az a célja, hogy békés úton oldja meg a problémákat – írja a Szabad Magyar Szó.

A szerb elnök vasárnap este a Pink televízión azt mondta, mindezt elmondta a NATO főtitkárának, Stoltenbergnek is, és kiemelte azt is, hogy Szerbia nem fogja engedni a szerbek elleni erőszakot, s hozzátette, hiszi azt, hogy a NATO megértette azt, amiről beszélt és meg fogja védeni a szerb népet.

„Huszonnégy órát várunk. Aztán lépnünk kell, ha folytatódik a szerbek pogromja Koszovón. Nem fogjuk engedni, hogy ugyanaz megtörténjen, mint 1995-ben és 2004-ben”

– mondta az elnök.

Vučić hozzátette, hogy mindenkire mérges volt, mert a nemzetközi hatalom, az EU hét napon keresztül semmit sem reagált arra, hogy Koszovón nehéz páncélosokkal vonultak be a szerb területekre, de azonnal felemelték a hangjukat, amikor Szerbia a saját területén repült a helikoptereivel, hogy megmutassa, nem hagyja, hogy megalázzák, fogalmazott az elnök.

Hétfőn a helyszínre érkezett a KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő is, akik figyelemmel kísérik a helyzetet.

Mindeközben megtámadtak egy 15 főből álló szerb nemzetiségű csoportot Kosovska Mitrovica déli részén, amikor ügyintézést végeztek a Mezőgazdasági Ügynökségnél. A helyi sajtó jelentése szerint albán nemzetiségű fiatalok egy csoportja követte el a támadást. Az üggyel kapcsolatban tíz embert letartóztattak - közölte a koszovói rendőrség. 

Forrás: Mandiner, Pannon RTV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató