2021. december 05. - Vilma
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon

Franciaország: Felmentettek egy rappert, aki dalában a fehérek felakasztására buzdít

A színes bőrű zenész két éve elsőfokon pénzbírságot kapott, most azonban eljárási hibára hivatkozva felmentette a fellebbviteli bíróság. A rappernek nem ez volt az első gyűlölködő dala, korábban arról is énekelt, hogy felgyújtaná az országot, ahol él.

Egy eljárási hibának köszönhetően úgy tűnik, megússza a büntetést egy színes bőrű francia rapper, Nick Conrad, aki 2018 szeptemberében megjelent, „Pendez les Blanc” (akasszátok fel a fehéreket) című számában a fehérek ellen uszított és gyilkosságra buzdított.
 
A zenésznek négy hónappal később, 2019 januárjában bíróság előtt kellett felelnie a botrányos dal szövege miatt, ahol azzal védekezett, hogy sokkolni akarta a hallgatóságot azzal, hogy a számban felcserélte a fehérek és a feketék helyét, majd hozzátette, hogy nem bánt meg semmit – a szólásszabadságra hivatkozott.
 
A bíróság első fokon 2019-ben 5000 euró pénzbírságra ítélte a zenészt, miután az ügyész szerint Conrad túllépte a szólásszabadság megengedett korlátait. Az ügy azonban ezzel még nem ért véget, Conrad a fellebbviteli bíróság elé került, ám ott nem várt fordulat következett be, ugyanis eljárási hibára hivatkozva felmentették a rappert. A történtekről beszámoló LCI értesülései szerint a zenészt a provokatív videoklip megjelenését követő három hónapon belül kellett volna beidézni a bíróságra, de ez később történt meg, ami eljárási hibának minősül, erre hivatkozva felmentette a fellebbviteli bíróság a zenészt.
 
A zenésznek egyébként nem ez volt az egyetlen provokatív dala, 2019 májusában adta ki a „Doux Pays” (Édes ország) című számot, melyben arról énekel, hogy

felgyújtja Franciaországot, a klip végén pedig egy fehér nőt fojtogat.

 A videoklip megjelenése rendkívüli felháborodást keltett Franciaország-szerte, több politikus is elítélte a rappert. Francois-Xavier Bellamy Twitter-bejegyzésében visszaesőnek nevezte a rappert,

aki először a fehérek elleni gyilkosságra buzdított, majd Franciaországot gyalázza.

A politikus arra is rávilágított, hogy a zenész erőszakos dalait fiatalok ezrei hallgatják.
 
Bruno Retailleau republikánus politikus szintén felháborodott a rapper Franciaország elleni gyűlöletén, és büntetőeljárást, valamint súlyos büntetés kiszabását kérte a zenészre.
 
A Debout la France nevű politikai párt alapítója és vezetője, Marine Le Pen 2017-es miniszterelnök-jelöltje, Nicolas Dupont-Aignan 30 év kommunitarizmus, valamint a franciákkal és Frnaciaországgal szembeni gyűlölet eredményének nevezte a Nick Conrad dalaiban megjelenő gyilkosságra és polgárháborúra történő felhívást, majd feltette a kérdést, hogy mit csinál mindeközben a francia kormány.
 
Bár nagyon úgy fest, hogy megúszta a jogi felelősségre vonást Nick Conrad, azonban még nem dőlhet hátra, a Le Parisien ugyanis arról értesült, hogy a rasszizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi ligának (LICRA) és a Rasszizmus Elleni Általános Szövetségnek (Agrif) lehetősége van arra, hogy polgári perben fellebbezést nyújtson be a rapper ellen a Semmítőszéknél, ami a legfelsőbb francia bírói testületnek számít.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató