2021. október 23. - Gyöngyi
EUR : 363.24
USD : 312.01
Időjárás ikon13°

Három súlyos bűncselekménnyel vádolják a DK-s Varju Lászlót

Az MSZP-t elhagyó, ma már a DK színeiben aktívkodó Varju László büntetőügyében a bizonyítási eljárás várhatóan szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik kedden a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség az országgyűlési képviselő vádlottat három bűncselekmény elkövetésével – garázdaság vétségével, súlyos testi sértés bűntettével és választás rendje elleni bűntettel – vádolja. 

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly áprilisban nyújtott be vádiratot a DK országgyűlési képviselőjével szemben a Fővárosi Törvényszéken választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt. Varju László mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés még 2019. november 4-én felfüggesztette, az ügyészség ezt követően gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A vádak alapja egyfelől, hogy Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel, természetesen a 2018. évi országgyűlési választás előtt. A találkozó során a politikus a választáson való nyerési esélyeinek a növelése érdekében pénzt ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől. A férfi az ajánlatot elutasította. A súlyos testi sértés és a garázdaság vádja pedig az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi tüntetésekhez kapcsolódik – amelyről azóta kiderült, hogy az a baloldal egyértelmű provokációja volt. Varju akkor nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Varju 2020. december 9-én állt a Fővárosi Törvényszék ítélkező tanácsa elé. Az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem. A bizonyítási eljárás érdemi része idén áprilisban kezdődött.

Az első tárgyalási nap után Varju az ugyancsak bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csabával, Gyurcsány ügyvédjével, a DK jelenlegi szombathelyi jelöltjével állt ki a nyilvánosság elé, de mondandójuk csak az MTVA-ban történtekkel kapcsolatos vádakról szólt. A képviselő úgy fogalmazott, a rendszerváltás óta ez az eset bizonyítja leginkább a hatalom visszaélését.

Tovább küzdünk a magunk igazáért, és bízom abban, hogy előbb-utóbb igazságot hirdetve, az országgyűlési képviselők jogállásának megfelelően szabadon tudjuk végezni a munkánkat

– mondta Varju László.

Bízom benne, hogy a tárgyalás végére ki fog derülni, hogy Varju László áldozata, illetve sértettje ennek az ellene irányuló erőszakos fellépésnek, és nem neki kellene a vádlottak padján ülni

– jelentette ki Czeglédy Csaba. Érdemes hozzáteni, hogy Czeglédyt és társait egyébként egy 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet ügyében, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben gazdasági csalás bűntettével is vádolja.

Forrás: MNO, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató