2021. október 21. - Orsolya
EUR : 362.88
USD : 312.1
Időjárás ikon17°12°

Moslék: Az előválasztóknak alá kell írniuk, hogy 2022-ben az ellenzéki összefogást támogatják

Az ellenzéki előválasztás szavazóinak alá kell írnia egy értéknyilatkozatot az ellenzéki pártok közös céljairól, a minden erő által vállalható elvekről, a végén pedig van egy konkrét politikai vállalás, melynek egyik vastagbetűs eleme, hogy

„a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki összefogás listáját támogatom”.

Ez a kitétel több szempontból is aggályos. Egyfelől ugyanis a voksolókat arra kérik, hogy a lista összetételének és a listavezető személyének ismerete nélkül kötelezzék el magukat annak támogatása mellett, ráadásul úgy, hogy elébe mennek az elkövetkezendő fél év politikai fejleményeinek, ügyeinek, botrányainak. Azaz nem biztos, hogy egy Jakab Péter-szavazó Dobrev Klárára is fegyelmezetten leszavaz 2022-ben, és olyanok is lehetnek, akiket valamilyen nagy politikai botrány, leleplezés tántoríthat el az ellenzék támogatásától - írja a Telex.

A politikai szándéknyilatkozattal kapcsolatban az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) a Telexnek azt válaszolta, hogy a pártelnökök közös döntése volt az, hogy az előválasztáson való voksolás feltételéül szabták az ellenzéki lista 2022 támogatását. Hogy miért?

„Az előválasztáson az ellenzéki választók véleményét csatornázzuk be az ellenzék közös jelöltjeinek kiválasztásába. Az előválasztás alaptézise az volt, hogy azok döntsenek az ellenzék közös jelöltjeiről, akik az általános választáson is az ellenzéki jelöltekre fognak szavazni.”

Egy másik aggály a politikai szándéknyilatkozattal szemben, hogy a titkos szavazás mellett egy ilyen vállalásnak nincs jelentősége, hiszen nem lehet számon kérni. Ezzel a Telexnek küldött levele alapján az OEVB is tisztában van, azonban tapasztalataik szerint még az elvi jelentőségű támogató nyilatkozat is „számottevő visszatartó erővel bír a nem-ellenzéki szavazókkal szemben”, hiszen

„nem tapasztaltunk országosan kormánypárti szavazók részvételét a választáson”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató