2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

„Hazudtak maguknak! Menjenek vissza Minszkbe!” – írja Lengyelország a migránsoknak sms-ben

Varsó arra is felszólította a bevándorlókat, hogy ne fogadjanak el semmilyen tablettát a fehérorosz katonáktól, de ehhez nem fűzött magyarázatot.


 
 
Varsó SMS-üzenetekben hívja fel a Fehéroroszországból Lengyelországba tartó migránsok figyelmét arra, hogy az országba való belépésük illegális, és felszólítja őket, hogy menjenek vissza Minszkbe. A Fehéroroszországgal szomszédos balti országokat – európai uniós tagállamokat – felbőszítette, hogy

Minszk az utóbbi hónapokban számos közel-keleti és ázsiai migránst engedett át a határon.

Azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan alkalmazzák ezt az eszközt, megtorlásul amiatt, hogy az EU büntetőintézkedéseket rendelt el a tavaly augusztusi vitatott fehéroroszországi elnökválasztás, illetve az azt követő tüntetéseken alkalmazott hatósági leszámolás miatt. 

Lengyelország nem engedi be a migránsokat

A kialakult feszült helyzetben már legalább egy migránscsoport a lengyel-fehérorosz határon ragadt, miután Varsó nem volt hajlandó beengedni, Minszk pedig visszafogadni. Aktivisták aggasztónak tartják a helyzetet, különösen, hogy a térségben télire kezd fordulni az időjárás. 

Lengyelország kitart amellett, hogy nem engedi be a migránsokat.

Rendkívüli állapotot hirdetett a határtérségben,

amellyel távol tartja az újságírókat és az aktivistákat. Elemzők szerint attól lehet tartani, hogy a lengyel hatóságok ki fogják toloncolni a menedékkérőket.    

„A lengyel határ le van zárva. A fehérorosz hatóságok hazudtak maguknak. Menjenek vissza Minszkbe! Ne fogadjanak el semmilyen tablettát a fehérorosz katonáktól!” – áll a Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter nevében küldött SMS-üzenetben.    A határ menti területen élő, mobiltelefonnal rendelkező valamennyi lakos megkapta az SMS-t. Az üzenetben volt egy internetes link is, amely arab, angol és orosz nyelven is elmagyarázta a helyzetet. A tablettára vonatkozó utaláshoz azonban nem fűztek magyarázatot.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató