2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

The Washington Post: Orbán a példa rá, hogy lehet legálisan antidemokratikus rendszert építeni

Michael Abramowitz, a Freedom House elnöke azt mondta, a magyar miniszterelnök meggyengítette a bíróságokat, választási manipulációt hajtott végre, barátainak és szövetségeseinek adta át a médiát.

A 2010-es hatalomátvétele óta Orbán Viktor folyamatosan csorbította a liberális demokratikus rendszer alapjait – állítja Michael Abramowitz, a Freedom House amerikai központú nonprofit civil szervezet elnöke, akit a The Washington Post idéz. A cikk Donald Trump volt amerikai elnök esetleges visszatérése kapcsán beszélt a magyar miniszterelnökről, aki Abramowitz szerint meggyengítette a bíróságokat, választási manipulációt hajtott végre, barátainak és szövetségeseinek adta át a médiát, valamint hozzátette, nagyon nehezen lesz kiszorítható a demokratikus rendszerből. Az írás negatív példaként hozta fel Orbán Viktort arra, hogyan gyengülhet a demokratikus rend törvényes keretek között. 

Gyakran azt gondoljuk, hogy utcán vonuló fasisztákra, vagy kommunistákra kell várnunk, de manapság a demokráciák sokszor úgy halnak meg, hogy törvényes dolgok történnek a szavazásokon – tehát olyan dolgok, amelyek egyszerre lehetnek legálisak és antidemokratikusak – ezt már Daniel Ziblatt, a Harvard Egyetem professzora mondta, aki szerint a politikusok a törvény betűjét használják fel a törvény szellemének aláaknázására.

Forrás: Mandiner

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató