2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Egyre jobbak a magyar gazdaság kilátásai

A Moody’s a növekedési előrejelzése biztató képet fest a magyar gazdaság kilátásairól.
 


 
Tovább erősödhet a magyar gazdaság növekedési képessége, miután a járvány időszaka alatt is nagy számban valósultak meg beruházások és azok előkészületei. A 2021–2025-ös időszakban várhatóan pozitív lehet a nettó közvetlen külföldi befektetések mérlege – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a Moody’s múlt heti döntésére.

A hitelminősítő, amellett, hogy hazánk államadósság-besorolását felminősítette, közölte: várakozásai szerint a magyar bruttó hazai termék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody’s indoklása azért is számít meglepetésnek, mivel hiába emelkedett éves átlagban 3,7 százalékkal a GDP 2013 és 2019 között, a gazdaság növekedési képességéről sokkal többet árul el a potenciális növekedés, amelyet elemzők eközben legtöbbször 2–3 százalék közé becsültek, sőt, a 2008-as válságot követően évekig 0,5–1 százalék között alakult. A hitelminősítő prognózisa egybecseng a kormány várakozásával, amely az Európai Bizottságnak májusban kiküldött konvergenciaprogramban szintén úgy kalkulált, hogy az előrejelzési horizont végére 4 százalékig emelkedik az említett ütem. Idén éves átlagban 7–8 százalék között bővülhet a hazai GDP, miközben a potenciális növekedés valahol 2,5-3 százalék körül alakulhat.

Lassabb, de stabil növekedés lehet a kulcs

„Hosszú távon a tényleges és a potenciális növekedés ki kell hogy egyenlítse egymást, a potenciális növekedés nem maradhat tartósan és nagymértékben a tényleges növekedés alatt vagy fölött, így érthető a korábbinál nagyobb szám. A 3-4 százalékos ütem pedig semmiképpen nem tűnik túlzónak” – magyarázta a VG-nek Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Ám jelezte, hogy potenciális növekedést a közgazdászok csak becsülni tudják, a tényleges mértékét senki sem tudja megmondani.

A Századvég elemzője egyúttal leszögezte, hogy a felzárkózásnak stabil gazdasági környezetben kell megvalósulnia, fontos lenne, hogy az egyensúlyi mutatók (folyó fizetési mérleg egyenlege, költségvetési hiány, államadósság) ne mozduljanak ki túlságosan.

Hosszabb távon sikeresebb lehet egy lassabb, de stabil, mint egy gyors, de ingatag felzárkózási pálya”

– mutatott rá. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató