2021. október 22. - Előd
EUR : 361.65
USD : 310.64
Időjárás ikon14°10°

Greta: "Bla, bla, bla"; olasz klímaügyi miniszter: "az üzenete helyes volt"

Roberto Cingolani olasz klímaügyi miniszter azt mondta, Greta Thunberg „nemrég komoly problémát vetett fel, miszerint nem voltunk hitelesek”. Az olasz miniszter azt mondta, jogosak Thunberg kritikáia, aki harminc évnyi „bla, bla, bla”-val vádolta a vezető politikusokat.Thunberg a napokban a Youth4Climate olaszországi csúcstalálkozóján tartott beszéde Milánóban, ahol azt mondta:

„Állítsd helyre. Bla, bla, bla. Zöld gazdaság. Bla, bla, bla. Nettó nulla 2050-re. Bla, bla, bla. Ezt halljuk az úgynevezett vezetőintől. Szavak, amik jól hangzanak, de nem vezetnek tettekhez. A reményeink és ambícióink pedig belefulladnak az ígéreteikbe.”

Roberto Cingolani hozzátette, hogy bár lehet, hogy Thunberg megnyilvánulása provokatív volt,

„az üzenete helyes volt, nem tettünk eleget”.

Cingolani a novemberben Glasgow-ban tartandó klímaügyi csúcstalálkozóról, vagyis COP26-ról azt mondta, „komolyan meg kell erősíteni a sebezhető országok pénzügyi támogatását” és fel kell gyorsítani a szén-dioxid-kibocsátás fokozatos megszüntetését, arra törekedve, hogy a globális hőmérsékletet az 1,5 Celsius-fokos küszöbérték alatt tartsák. Ezzel együtt ő is megfogalmazott kritikát azokkal szemben, akik „megújuló energiát akarnak”, de nem akarnak „erőművet a hátsó udvarukba”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató