2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A DK-s áttörés

A 24.hu főszerkesztője is DK-s áttörésről ír

Pető Péter szerint Gyurcsány Ferenc komoly politikai teljesítménye, hogy politikai hullából vezető ellenzéki politikus lett.

Pető Péter szerint Dobrev Klára képes följebb tornászni a Demokratikus Koalíció fölötti plafont, mint férje, amennyiben a párt történetének két legsikeresebb politikai kampánya alkalmával ő volt a vezető. Ezek egyike a mostani előválasztás, amelynek első körében megnyerte a miniszterelnök-jelöltek versenyét. A 24.hu főszerkesztője az elemzésében azt írja, nagyon sokáig lényegében lehetetlennek tetszett az a szcenárió, hogy Dobrev megszerezheti a jelöltséget. Részint azért, mert egy darabig úgy látszott,

ő sem igazán hisz benne,

részint azért, mert Karácsony főpolgármesterként, a Fideszt érdemi választáson legyőző politikusként nyilvánvalóan esélyesnek látszott, miközben a bizonytalanok megszólítására, így a Fidesz-vezér legyőzésére is esélyesebbnek mutatkozott, részint pedig azért, mert a DK-n kívüli ellenzéki világ számára nem létezik rosszabb forgatókönyv, mint a Dobrev-siker.

A szerző úgy fogalmaz, a személyes viszonyok, a Gyurcsány ellenében alakuló, identitásukat a korábbi miniszterelnökkel szemben formáló pártok keletkezéstörténete, a DK-elnök végletekig leharcolt személyes márkája, a párt olyan növekedése, amellyel a többiek nem tudnak lépést tartani, egyaránt azt üzente: mindenki mindent megtesz azért, hogy elkerülje a DK totális áttörését.

Dobrev körül lazábbak a határok, mint férje és a DK körül.

A DK-n kívüli ellenzéki világ logikája világos volt, állítja Pető: akkora a DK elutasítottsága, hogy a versenyből kiszálló jelöltek támogatói automatikusan sorakoznak majd fel Karácsony mögött. Ez a számítás helyes volt. Márki-Zay Péter támogatása, a korábban favorizált jelöltjüket veszítő antigyurcsányisták támogatása elégséges lehet Karácsonynak a fordításhoz. Csakhogy van pár csakhogy.

Az első forduló világossá tette – fogalmaz az újságíró –, Dobrev körül lazábbak a határok, mint férje és a DK körül. Azaz egyáltalán nincs kizárva, hogy

képes szavazatokat szerezni az újabb kampányban,

illetve ugyanúgy mobilizálni második körre szavazóit, ahogyan az elsőre. Figyelemre érdemes, hogy Dobrev olyan körzetekben is maga mögé utasította Karácsonyt, ahol a főpolgármester szövetségesei nyertek.

Pető úgy véli, a következő hétben minden bizonnyal nagyon sokat halljuk majd a DK-tól, hogy a rendszerváltás valójában csakis velük jön el, a túloldalról pedig azt, hogy aki szeretné leváltani Orbán Viktort, annak Karácsonyra kell szavaznia, mivel a DK-vezette ellenzék szükségszerűen veszít a Fidesz ellen. Dobrev Klára alighanem begyűjtötte azt, amit be tudott gyűjteni, vagyis nem a DK környékéről hozhatott el ikszeket. 

A komplett ellenzék fölé kerekedett

A főszerkesztő szerint a korábbi miniszterelnök hosszú évek munkájával végül nem csupán egykori pártja, hanem a komplett ellenzék fölé kerekedett, még ha az átrendeződéshez a felesége kellett is. Pető úgy fogalmaz, Gyurcsány a NER hajnalán, 2011-ben lépett ki társaival az MSZP-ből, és alapította meg a DK-t. Vele szemben határozta meg magát alakulásakor a Lehet Más a Politika (így a későbbi Párbeszéd is) és a Momentum egyaránt, ahogyan Botka László és Karácsony Gergely is tett kísérletet ilyen vagy olyan mértékben és módon a befolyásának csökkentésére, ám e pártok és szereplők többsége jelenleg nem mérhető a DK-hoz, már azok közül, amelyek egyáltalán mérhetők. Immár hosszú ideje nem veszélyeztetik a DK helyét: az ellenzék legnagyob ereje a Gyurcsány-párt lett. Az, hogy ez így történt, abban biztosan annak van a legnagyobb szerepe, hogy

a Demokratikus Koalíció hasonlít leginkább egy pártra,

amennyiben tagsága, szervezettsége, szavazótábora van. Ez mind nagyban különbözik a lájkolótól, a kommentelőtől, a tévénézétől.

Inkább papírforma, mint meglepetés

Az úgynevezett „le kell menni vidékre” stratégia több párt értelmezésében azt jelenti, hogy vidéki fórumokat tart, olykor egyik politikusa arra utazik, beszédet mond, szelfizik a helyiekkel. Ám a szervezetépítés nagyon más politikai terep: az ugyanis jelenlétet, közösségszervezést, helyben mobilizálható tagokat és támogatókat jelent. Ezt a házi feladatot a DK elvégezte, és Gyurcsány komoly politikai teljesítménye, hogy politikai hullából vezető ellenzéki politikus lett.

Sokan hökkentek meg bizonyos buborékokban azon, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a legnagyobb ellenzéki párt. A politikát mélységében nem követők közül bőven voltak, akik megdöbbentek Dobrev Klára és a DK teljesítményén, ami azonban inkább volt papírforma, mint meglepetés. Nem túl bonyolult, leginkább egybites képletek ezek: amíg nem lesznek olyan ellenzéki pártok, amelyeknek több szavazójuk, azaz nem kommentelőjük van, mint a DK-nak, addig a DK lesz a legnagyobb ellenzéki párt – írja Pető Péter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató