2021. november 27. - Virgil
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Feloszlattak egy rasszista feketékből álló szervezetet Franciaországban

Feloszlatták a Fekete Afrikai Védelmi Liga (LDNA) elnevezésű szervezetet szerdán Franciaországban, miután a kormány megítélése szerint gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra uszító ideológiát hirdetett.

Az LDNA a közösségi oldalakon „az afrikaiak és az afrikaiak leszármazottainak jogait védő forradalmi mozgalomként” határozta meg önmagát, Facebook-oldalát csaknem 300 ezren követték. Elnöke és alapítója a Twitteren „politikai aktivistának, pánafrikai ellenállónak, forradalmi szabadságharcosnak” vallotta magát.

Gérald Darmanin belügyminiszter szeptember közepén kezdeményezte a szervezet feloszlatását, amelyet „rasszista struktúrának” nevezett, miután egy Párizstól északkeletre fekvő településen tömegverekedéseket provokált. A feszültség napokon át tartott az afrikaiak és a kurdok között.

A feloszlatási rendelet szerint az LDNA „a származás és a szexuális orientáció miatt gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra uszító ideológiát hirdet”, és rendszeresen részt vesz „elszigetelt, meglepetésszerű erőszakos akciók szervezésében, valamint tüntetések alkalmával erőszakos cselekményeket követ el, vagy azokra szólít fel”.

A szervezet feloszlatását több – elsősorban jobboldali – politikus szorgalmazta, főleg azóta, hogy az LDNA a rendőri erőszak ellen tiltakozva 2020 júniusában megmozdulást szervezett Párizsban az amerikai nagykövetség elé.Gabriel Attal kormányszóvivő erős intézkedésnek nevezte a feloszlatást.

„Nem remeg a kezünk, amikor meg kell védeni a köztársaságot azoktól, akik azt gondolják, hogy képesek összeroppantani” – fogalmazott a kormánytag.

A kormány szerdai ülésén a Nawa Books könyvkiadót is feloszlatta, mert a dzsihádot, az iszlám szent háborúját legitimáló könyveket adott ki.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató