2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Horvátország: felelősségre vonhatják a gyalázkodó kommentelőket

A horvát parlament a mai napon elfogadta az elektronikus médiáról szóló új törvényt, amely szerint a jövőben felelősségre vonhatják a kommentelőket a gyalázkodó hozzászólások miatt – közölte a Nova TV kereskedelmi hírcsatorna.

A korábbi tervek szerint a médiaszolgáltatót vonták volna felelősségre a botrányos kommentért, de módosítottak a törvényen és a szerző felel a megjegyzéséért, ami ha nem felel meg a szabályoknak, kötelessége eltávolítani az oldal üzemeltetőjének.  

A jogszabály tiltja a médiafelületeken olyan tartalmak megjelenítését, amelyek gyűlöletet keltenek, erőszakra hívnak fel, súlyosan sértik mások személyiségi jogait, valamint terrorcselekmények elkövetésére buzdítanak.

A törvény egy korábbi tervezete a teljes tartalomért – beleértve a névtelen hozzászólásokat is – a médiaszolgáltatót vonta volna felelősségre, és százezer kunától egymillió kunáig (4,8-48 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntette volna a felületükön megjelent gyalázkodó kommentekért. A törvényjavaslatot azonban számos kritika érte, többek között a Horvát Újságíró Szövetség (HND) is óvást nyújtott be ellene. Ezért át kellett dolgozni.

 

MOSTANTÓL A SZERZŐ A FELELŐS, DE AZ ÜZEMELTETŐNEK IS VAN FELELŐSÉGE, HA NEM LÉP

 

A most megszavazott jogszabály a hozzászólás tartalmáért annak szerzőjét teszi felelőssé. Amennyiben pedig a média tulajdonosai el akarják kerülni a büntetést, meg kell változtatniuk a kommentelés szabályait. Regisztrációhoz kell kötniük a hozzászólások lehetőségét, a felhasználókat pedig jól érthetően tájékoztatniuk kell a szabályok megsértésének következményeiről.

Amennyiben a felhasználó sértő kommenteket, a bejegyzéshez fűzött gyalázkodó hozzászólásokat ír, az oldal üzemeltetőjének el kell azt távolítania, de le is tilthatja a felhasználót a további hozzászólás lehetőségétől.

Az új törvény sokkal nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé az elektronikus médiapiacon. Annak szereplői kötelesek lesznek feltüntetni tényleges tulajdonosi hátterüket és finanszírozásuk forrását is.

Forrás: MTI

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató