2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Uniós tényfeltáró delegáció: Romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon, nem átlátható a közpénzek elköltése

Nem kaptunk érdemi biztosítékot arra, hogy Magyarországon átlátható módon költenék el az uniós forrásokat – erről beszélt az Európai Parlament LIBE-bizottságának magyarországi látogatása kapcsán Gwendoline Delbos-Corfield, az EP-delegáció vezetője.

A Zöldek francia képviselője vezette azt a tényfeltáró küldöttséget, amit az EP állampolgári jogi bizottsága küldött Magyarországra. A delegáció szerdán érkezett meg Budapestre, Delbos-Corfield elmondása szerint pedig találkoztak többek között kormánytagokkal, újságírókkal, civil szervezetekkel, kutatókkal, művészekkel, bírókkal és ellenzéki politikusokkal is - írja a "független" Telex.

„Nagyon zsúfolt, de eredményes volt az elmúlt három napunk. Több mint száz emberrel beszélgettünk és hallgattuk meg őket tapasztalataikról, amelyek segítenek majd árnyalt képet kialakítani arról, hogy mi történik Magyarországon a jogállamisággal és annak különböző megnyilvánulási formáival” – mondta Gwendoline Delbos-Corfield, hozzátette:

„Nagyon meglepődtem, mennyire érdeklődnek irántunk, EP-képviselők iránt, nem mindenhol kapunk ekkora figyelmet”

Delbos-Corfield elmondása szerint viszont a pedofilellenes törvényről nem volt szó a kormánnyal való tárgyalások során, a delegáció ugyanis a Sargentini-jelentésben megfogalmazott pontokra akart kitérni – 2018-ban pedig még előjele sem volt annak, hogy a magyar kormány a melegeket tenné a kormányzati kommunikáció célkeresztjébe. Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb ügye, a Pegasus-botrány viszont szóba került a találkozókon:

„Több kérdés is volt a Pegasusról, a kormánykritikus (és több esetben megfigyelt) média és a civil szereplők felé, ahogyan az igazságügyi miniszter felé is. Varga Judit szerint a parlamentnek erről küldtek információkat, de nem tud többet erről nekünk nyilatkozni, és egyébként is az adatvédelmi hatóságok kezében van az ügy” – mondta az EP-delegáció vezetője

Varga Judit mellett az EP-képviselők találkoztak többek között Pintér Sándor belügyminiszterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és a Médiatanács tagjaival is, akiket a médiapluralizmusról kérdeztek:

„Szerintük többféle nézetű média is létezik Magyarországon, ami mutatja a pluralizmust. 

Gwendoline Delbos-Corfield szerint ráadásul a delegáció arra jutott, hogy 2018 óta csak tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon:

„Történtek ugyan fejlemények, mint például a reformok az igazságügyi rendszerben, ezek azonban nem tették függetlenebbé a bíróságok működését. Nem lett transzparensebb a közpénzek elköltése sem, a vagyonkezelő alapítványok létrejötte komoly aggodalomra ad okot, a veszélyhelyzet folyamatos fenntartása miatt pedig több politikai döntést is úgy hozhat meg a kormány saját hatáskörben, amit alapvetően nem indokol semmi. Fontos, hogy tudjuk, hova kerülnek az uniós források, hiszen ezeknek a jó és átlátható felhasználása rendkívül fontos minden tagállam számára. Elkerülhetetlen a transzparencia, de nem kaptunk érdemi garanciát erre, így ez továbbra is aggaszt minket.”

Az EP-képviselő szerint nincs is az Európai Unióban vita arról, mit jelent a jogállamiság: „Bírói függetlenség, szabad média, szabad választások – ez a jogállamiság. 2004-ben, amikor Magyarország az unióba lépett, akkor elfogadta ezeket az értékeket, és mindannyiunk számára kötelező betartani ezeket.”

Ugyanakkor a LIBE-bizottság két tagja szerint csupán boszorkányüldözés zajlik hazánk ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató