2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egymásnak feszül a bal- és a jobboldal most vasárnap az olasz helyhatósági választásokon

Több mint 12 millió olaszt várnak az urnákhoz a vasárnap és hétfőn tartandó részleges helyhatósági választásokon, amelyeken a jobb- és baloldal a többi közt a főváros, Róma főpolgármesteri székéért versenyez egymással. Szombaton kampánycsend előzi meg a szavazást.

A bevált választási gyakorlat szerint vasárnap reggel héttől éjszaka tizenegy óráig, hétfőn pedig reggel héttől délután háromig tartanak nyitva a szavazókörök. Több mint ezerháromszáz önkormányzatot választanak újjá, ezenkívül több tartományban parlamenti mandátumokat is megújítanak. A választáson több mint 12 millió szavazásra jogosult vehet részt: húsz megyeszékhelyen és hat tartományi székhelyen voksolnak.

Utóbbiak az ország legnépesebb városainak számítanak, mivel polgármestert választanak Rómában, Milánóban, Nápolyban, Torinóban, Bolognában és Triesztben. Rómában huszonegy jelölt verseng a főpolgármesteri tisztségért, míg Milánó első emberének székéért tizenhárman indulnak. A jobbközép szövetséget alkotó Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia közös jelöltje a Róma melletti tengerparti városban, Ostiában zárta kampányát péntek este. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) távozó főpolgármestere szintén a peremkerületekből intézte utolsó felhívását a szavazókhoz, miközben az egyik független jelölt a központi Piazza del Popolo terén szólította meg az urnákhoz járulókat még a kampánycsend előtt.

A belpolitikai tesztnek számító szavazást kiemelt figyelem kíséri, mivel a 2018-ban tartott és a 2023-ban esedékes parlamenti választások közötti időszakra esik, a pandémia utáni első nagyobb politikai megmérettetés, valamint a Draghi-kormány alatti első választás, amelyen a parlamenti pártok jelentős többsége kormányerőként indul, kivéve az egyetlen ellenzéki párt Olasz Testvéreket. Elemzők mindenekelőtt a felmérésekben szinte fej-fej mellett szereplő három párt eredményeit figyelik: a Matteo Salvini vezette Liga és szövetségese, a szintén jobboldali Olasz Testvérek szereplését, valamint az Enrico Letta irányította baloldali Demokrata Párt (PD) teljesítményét. Sajtóvélemények szerint a 2018-ban legnagyobb pártnak bizonyuló Öt Csillag Mozgalmat (M5S) az összeomlás fenyegeti, és biztosan elveszíti az utóbbi öt évben birtokolt főváros Rómát. Így a politikai versengés több év után ismét a bal- és jobboldal között zajlik. Rómában az M5S a távozó főpolgármester Virginia Raggit indítja újra, vele szemben a Liga, az Olasz Testvérek és a Forza Italia közös jelöltként politikus helyett a civil életből ismert ügyvédet, Enrico Michettit állította.

A Demokrata Párt a Conte-kormány volt pénzügyminiszterét, Roberto Gualtierit indította, függetlenként indul a Gentiloni- és Renzi-kormány egykori gazdasági fejlesztési minisztere, Carlo Calenda. A választást a járványügyi előírások betartásával rendezik: a szavazók szájmaszkban és a biztonsági távolság betartásával voksolnak, a szavazókörzeteket naponta többször fertőtlenítik, a szavazóbizottság tagjainak pedig kötelező a védettség igazolása.

Forrás: MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató