2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Lukasenka a CNN riporternek: kérlek, jól válogasd meg a szavaid!

A CNN Szijjártó Péter után a belarusz elnököt provokálta. 

Lukasenko Matthew Chance-nek, a CNN újságírójának adott interjút, akinek kérdésére azt mondta, hogy szerinte nem is releváns.

Chance erre sorolni kezdte, hogy a jogvédő szervezetek, például az Amnesty International miről számoltak be az elmúlt időszakban, például a fogvatartó központok embertelenségéről, erőszakos bánásmódjáról, majd újra megkérdezte, hogy emiatt sem akar-e bocsánatot kérni.

A belarusz elnök szerint viszont pont olyan fogvatartási intézmények vannak Belaruszban, mint Nagy Britanniában, vagy az Egyesült Államokban. „Azt javaslom, hogy ne valami kétes emberi jogi szervezet nézeteiről és kijelentéseiről, hanem a valódi tényekről beszéljen” – utasította el a kérdést Lukasenko, aki szerint a fogvatartottak tanúvallomásai, amikben szexuális erőszakról számoltak be a szervezeteknek, szintén hamisak és kitaláltak.

„Nem fogok beismerni előtted semmit. Nem nyomozás alatt vagyok. Tehát kérlek, jól válogasd meg a szavaid”

– mondta az elnök a riporternek.

Amikor szóba került, Lukasenko vonakodott kimondani a belarusz ellenzék vezetőjének nevét. Szvetlana Tyihanovszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztás után külföldre menekült, amivel kapcsolatban Lukasenko a gyerekei életére esküdött meg, hogy Tyihanovszkajanak nem kellett menekülnie.

Az akkori választásokat az országot több mint két évtizede irányító Alekszandr Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők levertek. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató