2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A LIBE-bizottság osztrák tagja szerint ellenségesek voltak velük Magyarországon

A LIBE vizsgálóbizottság osztrák tagja szerint gyakorlatilag nem létezik Magyarországon szabad média – írta meg a Népszava.

 A Budapesten járt EP-delegáció osztrák tagját megdöbbentette, hogy a hatalom képviselői, illetve Fidesz-közeli újságírók időnként milyen agresszivitással fogadták őket – írta meg a Kurier nyomán a Népszava. 

A szociáldemokrata Bettina Vollath közölte, hogy ez vonatkozik Orbán Viktorra is, aki „elutasította, hogy találkozzon a hétfős delegációval, amely a három nap során a jogállam, az alapjogok helyzetét igyekezett felmérni. Ideértve a sajtó és a tudomány szabadságát, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartását.”

A politikus szerint egyéb iránt Magyarországon egyre rosszabb állapotban van a jogállamiság.

„A hatalom mind kevésbé hajlandó a párbeszédre, szabad média gyakorlatilag már nem létezik. A tömegtájékoztatást megszállta az állam, kritikus újságírókat hallgatnak le, a független szerkesztőségek munkatársait nem hívják meg a sajtótájékoztatókra, nem engedik be őket bizonyos eseményekre, illetve ha bejutnak is, kérdéseket nem tehetnek fel. De ugyanilyen aggasztó, hogy szakmányban születnek az új törvények, ám így nem lehet alaposan megvitatni a javaslatokat, már ha egyáltalán megtárgyalják a benyújtott tervezeteket. Ez pedig alaposan kihat a jogalkotás minőségére. Az osztrák politikus ugyanakkor helyesli, hogy a Bizottság lefékezte a koronaalap folyósítását az Orbán-kormánynak. 

Itt már okvetlenül szankciókra van szükség, az udvariaskodás a továbbiakban semmire sem jó, nyomást kell gyakorolni”

– mutatott rá az osztrák szociáldemokrata politikusnő a Kurier újságnak adott interjúban. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató