2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

Pokolgépes merénylet egy kabuli mecset előtt, többen meghaltak

Többen meghaltak, illetve megsebesültek vasárnap egy kabuli mecset bejárata előtt elkövetett pokolgépes merényletben - közölték az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok. Bent több magas rangú tálib tisztviselő tartózkodott.

A tájékoztatás szerint a merényletet az Eid Gah mecset kapujánál követték el ismeretlenek. Az imaházban Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője anyjának gyászszertartását tartották éppen, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett.

Mudzsáhid, aki az új afgán kormányban a kulturális és tájékoztatási tárcát vezeti, a Twitteren erősítette meg a történteket.

Még egy terrorszervezet sem vállalta a támadás elkövetését, ám a tálibok augusztus közepén történt hatalomra kerülése óta az Iszlám Állam dzsihádista szervezet fokozottan követ el terrorcselekményeket a közép-ázsiai országban.

Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni. Egy helyi segélyszervezet legalább négy sebesültről tud.

Bilal Karimi, a tálibok másik szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merényletben nem sebesültek meg tálibok, a halottak pedig a mecset előtt gyülekező civilek soraiból kerültek ki.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató