2021. október 23. - Gyöngyi
EUR : 363.24
USD : 312.01
Időjárás ikon13°

Reagált a Sparta Prága: Hihetetlen, még a hatéves gyermekeket is rasszizmussal vádolják

Mint ismert, a cseh Sparta Praha 1–0-ra legyőzte a skót Rangerst csütörtökön a labdarúgó Európa-liga csoportkörének második fordulójában. Egy korábbi UEFA-büntetés miatt nem lehettek drukkerek a prágai Generali Arénában, de közel 11 ezer, 14 év alatti gyermeket végül beengedtek a stadionba. A mérkőzést követően a brit sajtó abszurd rasszizmusváddal illette a gyermekeket, akik – a leírások szerint – az egész meccsen fütyülték Glen Kamarát, a glasgow-iak játékosát.

A Sparta közleményben reagált és kiállt szurkolói mellett.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) augusztusban szabott ki büntetésképpen egy zárt kapus mérkőzést a cseh Sparta Prahára, miután a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, a Monaco elleni meccsen rasszista bekiabálásokat tapasztaltak a nézőtérről Aurélien Tchouaménivel szemben.

Emiatt nem léphettek be (felnőtt) szurkolók csütörtökön a prágai Generali Arénába a skót Rangers elleni El-csoportmeccsen. Az európai szövetség azt azonban engedélyezte, hogy 14 év alatti gyermekek bemehessenek a stadionba – végül csaknem 11 ezren gyűltek össze.

A meccset 1–0-ra a Sparta nyerte meg, ám a brit sajtó nem ezzel volt elfoglalva a lefújást követően: a hazaiak 14 év alatti szurkolóiba szálltak bele, rasszizmussal vádolva őket. Arról írtak, hogy a vendégek középpályását, Glen Kamarát jóval többször fütyülték ki, mint a Rangers többi játékosát, majd amikor a 74. percben kiállították a finnt, akkor pfujolni kezdtek a drukkerek. A vendégek vezetőedzője, Steven Gerrard a mérkőzés után csak annyit mondott, hogy az elhangzott vádakat nem tudja megerősíteni, mert a találkozó eseményeire koncentrált.

Itt fontos megemlíteni, hogy a Rangers a legutóbbi idényben a szintén prágai Slavia ellen lépett pályára az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A Slavia egyik játékosa, Ondrej Kudela állítólag "rasszista" jelzőkkel illette Glen Kamarát az összecsapás során, amiért tízmeccses eltiltást kapott, de a skótok középpályását is megbüntette az UEFA. Kamara provokálta Kudelát, majd a lefújást követően megtámadta őt az öltözőfolyosón – három mérkőzésre tiltották el. Egyébiránt Kudela a tízmeccses büntetése miatt a nyári Európa-bajnokságról is lemaradt.

A Sparta Praha pénteken közleményben reagált a gyerekek ellen irányuló rasszizmusvádakra.

„Teljességgel hihetetlen, hogy egy ilyen mérkőzést követően az ártatlan gyermekek elleni támadásokkal, rasszizmus megalapozatlan vádjával kell szembenéznünk. Fiatal szurkolóinkat rengeteg sértés érte a közösségi médiában, ez elfogadhatatlan és nevetséges. Helytelenül írják le a rajongóink viselkedését, még a hatéves gyermekeket is rasszizmussal vádolják, akiknek fogalmuk sincsen a fogalomról, ez szemtelenség” – olvasható a prágai csapat hivatalos oldalán.

„A klub igazgatósága, a játékosok és edzők nevében szeretnénk köszönetet mondani a gyerekeknek, akik csodálatos és egyedi hangulatot teremtettek. Ez a mérkőzés bekerül a klubtörténelembe, de pozitív értelemben”

– zárult a Sparta Praha közleménye.

Szintén a csütörtöki Európa-liga-csoporttalálkozók során történt: a lengyel Legia Warszawa 1–0-ra legyőzte otthon az angol Leicester Cityt, ám a show-t a hazaiak szurkolói vitték el, akik egy gigantikus molinóval reagáltak arra, hogy az angolok játékosai letérdeltek a meccset megelőzően.

„Kneel before his Majesty” – állt a feliraton, vagyis „Térdelj őfelsége előtt”. Molinójukon egy koronát viselő férfialak tűnt fel piros-fehér-zöld színben, ami a Legiát hagyományos színösszeállítása.

Forrás: NSO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató