2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Autóbalesetben meghalt a Mohamedet kutyatesttel ábrázoló svéd karikaturista

Lars Vilks mellett két rendőr is meghalt a karambolban. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a balesetet.

Közlekedési balesetben meghalt az a svéd karikaturista, aki kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát 2007-ben - írja a BBC.

A lap szerint a Lars Vilkset szállító rendőrségi autó egy teherautónak ütközött a svédországi Markaryd város közelében. A balesetben két rendőr is meghalt, a kamionsofőr pedig megsérült.

A 75 éves Vilks a rendőrség védelme alatt állt, miután halálosan megfenyegették a rajz miatt.

A hatóság korábban nem árulta el, hogy ki halt meg a balesetben, de Vilks élettársa megerősítette a Dagens Nyheter újságnak, hogy az egyik áldozat a svéd művész volt. A rendőrség azt közölte, hogy még mindig nem világos, hogy mi okozta a karambolt, de az eddigi adatok szerint nem tartják valószínűnek, hogy bárki más érintett lett volna a balesetben.

Vilks karikatúrája 2007-ben jelent meg először a Nerikes Allehanda című örebrói napilapban. A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vérdíjat is kitűzött Vilks és és a rajzot közlő lap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére. Három svéd lap 2010-ben ismét leközölte a karikatúrát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató