2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nevetséges: csak becsületsértés miatt ítélték el a csöcsörészős Donáth Lászlót

Jelentősen enyhítette a bíróság a zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt evangélikus lelkész ellen korábban hozott büntetővégzést. A volt szocialista országgyűlési képviselőnek csak pénzbüntetést kell fizetnie. Donáth tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Ítéletet hirdetett a II.-III. kerületi bíróság a szexuális zaklatással vádolt Donáth László evangélikus lelkész ügyében.

A Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint a lelkész 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta. Az eset akkor történt, amikor a nő a Szeretetház egyik folyosóján található festmény előtt hagyta kézi takarító-kocsiját. Az alkalmazott szerint a lelkész durván számon kérte rajta, hogy miért tolta a takarítókocsit a képhez sőt emiatt fojtogatta is.

A vád szerint  a volt MSZP képviselő emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. A történeti tényállás mindkét esetben megvalósult.Donáth ellen az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat. 

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust és

másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

A lelkész az eljárás során végig tagadta a vádakat, így nem is nem fogadta el a döntést és a tárgyalás megtartását kérte. A szeptember elején tartott tárgyaláson rövid vallomást is tett, amelyben a konkrét eset kapcsán annyit elismert, hogy ingerület szólt rá az alkalmazottra, annak vállára téve a kezét. Hogy felindultságában Donáth mit mondott a nőnek, arról mást mondott a bíróság előtt és mást a kihallgatásán. A legutóbbi tárgyaláson úgy emlékezett, hogy a „Voltál-e már megszorongatva?”  kérdést tette fel a nőnek, a gyanúsítás során azonban ennél durvább mondatra emlékezett, jelesül: „Kitekerem a nyakát, ha ez még egyszer előfordul!”

Ugyanakkor visszautasította, hogy könnyű testi sértést követett volna el, ahogy azt is, hogy szexuális ajánlatokat tett volna a nőnek és fogdosta.

A hétfőn kihirdetett első fokú ítéletében azonban a bíróság jelentősen enyhített a korább büntetővégzésen:

Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást azonban megszüntette.

A volt országgyűlési képviselőnek összesen hatszázezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. A bíróság bizonyítottnak látta a konkrét eset megtörténtét, azaz, hogy Donáth számon kérte az alkalmazottat, akinek megszorította a nyakát

A bíróság szerint bár mint vezető részéről jogos lehetett a lelkész általi számonkérés, ennek nem ez a módja. Ugyanakkor el kellett dönteni, hogy ez tettleges becsületsértésnek vagy könnyű testi sértésnek számít-e. Az azonban nem nyert megerősítést, hogy a nő sérülése ebből származott-e.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató