2021. november 30. - Andor, András
EUR : 368.63
USD : 326.63
Időjárás ikon

Biden nem tudja szavatolni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait

Nem tudja garantálni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási tervet - mondta Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban hétfőn elmondott beszédében.

Az elnök arra figyelmeztetett: az ország történetében először az is előfordulhat, hogy nem tudják fedezni az adósságukat, ha a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell továbbra is akadályozza a jelenleg 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemelését.

"A szörnyű következmények miatt nem akarom elfogadni, hogy ez legyen a vége, de hogy szavatolhatom-e? Ha tudnám, megtenném. De nem tudom"

- fogalmazott Biden.

Az elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen - december 3-áig - biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását, azonban a jogszabály nem tartalmazta az adósságplafon megemelését. Ezt ugyanis a republikánusok elutasították.

A képviselőház demokrata politikusai szerdán egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely - immáron külön jogszabályként - 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője akkor azt mondta, a törvényjavaslatot a szenátus elé terjeszti, de szinte biztos abban, hogy a republikánusok "blokkolni fogják azt". Az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, "akkor az Egyesült Államok (...) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni".

A demokraták szerint a republikánusok "vakmerő és veszélyes" politikai játékot játszanak az amerikai gazdasággal. "Álljanak félre az útból! Nem akarnak segíteni az ország megmentésében. Álljanak félre az útból, hogy ne okozzanak nagyobb kárt!" - mondta Biden.

A konzervatívok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a demokratáknak egyedül kell elvégezniük ezt a feladatot. McConnell a Bidennek írt hétfői levelében úgy fogalmazott: "A republikánusok álláspontja egyszerű. Nincsenek követeléseink. Két és fél hónapja figyelmeztettük Önöket arra: tekintve, hogy pártja egyedül akar kormányozni, egyedül kell kezelnie az adósságplafont is".

A republikánus obstrukció miatt az amerikai törvényhozás felsőházában 60 szavazat kellene az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási terv megszavazásához, azonban a 100 fős szenátusban a demokraták csak 50 helyet birtokolnak, és az 50 fős konzervatív tábor részéről egyelőre teljes az elutasítás.

 

Forrás: MTI

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató