2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin szerint a klímaspekuláció okozza a hisztériát az EU energiapiacain

Az európai energiapiacokon tapasztalható „hisztériát és zűrzavart”, az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos spekuláció, a zöld átállás siettetése és a kitermelési beruházások csökkenése okozta – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz kormánnyal kedden folytatott online tanácskozásán.

„Látják, hogy mi történik Európában, ahol hisztéria és zűrzavar van a piacokon? Miért van ez így? Mert senki sem viszonyul ehhez komolyan, van, aki spekulál az éghajlatváltozás problémáin, van, aki alábecsül dolgokat, van, aki pedig elkezdi csökkenteni a kitermelő iparágakba történő beruházásokat”

– mondta Putyin.    

„Az átállásnak (a zöld energiára való áttérésnek) zökkenőmentesen kell megtörténnie. Országunknak abszolút minden lehetősége megvan ahhoz, hogy elkerülje az ilyen hibákat. Látjuk, hogy bizonyos kiegyensúlyozatlan döntések, a kiegyensúlyozatlan fejlődés és hirtelen váltások mire vezetnek. Ma, mint mondtam, ezt láthatjuk az európai energiapiaci helyzetben” – fogalmazott az orosz elnök.    

Putyin sürgette a kormányt, hogy ösztönözze zöld kezdeményezésekre a vállalkozásokat.

Emlékeztetett rá, hogy egy korábbi utasítása értelmében a szakhatóságnak 2022 júliusáig létre kell hozniuk az erre vonatkozó szabályozási keretet. Az elnök szerint Oroszországnak a szén-dioxid-mentesítéssel egyidejűleg maximalizálnia kell a gazdaság növekedését. Emlékeztetett rá, hogy az ország célkitűzése értelmében a következő 30 évben az európai uniós szint alá kell csökkenteni az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását. Úgy vélekedett, hogy Oroszország környezetvédelmi projektjeinek megvalósításával vezető szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni globális erőfeszítésekben.  

A földgáz ára az elmúlt hetekben történelmi csúcsra emelkedett Európában, és kedden ismét új rekordot, 1427 dollárt ért el 1000 köbméterenként.

Amíg több kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az árak felsrófolásával az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetését akarja felgyorsítani, addig Moszkvában az árrobbanás okát a kontinens növekvő energiaigényeivel, az ázsiai energiapiaccal folytatott versennyel, a hideg idővel, valamint a szél- és napenergiába történt beruházásoknak a vártnál alacsonyabb megtérülésével magyarázzák.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató