2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Titkos dokumentumok kiszivárogtatása után rohadt le a Facebook

Frances Haugen az arcát és nevét vállalva nyilatkozott az amerikai CBS tévécsatornának vasárnap. Idén mondott fel a Facebooknál, miután elege lett a cég ügyeiből.

A 60 Minutes nevű műsornak adott terjedelmes interjút Frances Haugen. A 37 éves nő korábban termékmenedzserként dolgozott a Facebooknál egy olyan csapatban, amelynek feladata a hamis információk terjedésének megállítása volt. Haugen idén besokallt attól a sok visszásságtól, amit a cégen belül tapasztalt, ezért felmondott, ám távozása előtt megszerzett egy csomó belsős dokumentumot, amelyek közül jó párat már nyilvánosságra is hozott a Wall Street Journal napilapon keresztül.

Ezekből például kiderült, hogy

a Facebooknak saját VIP-listája volt, rajta hírességekkel, politikusokkal és egyéb felhasználókkal, akiknél másképpen vagy egyáltalán nem alkalmazták a moderálási irányelveket.

De azt is Haugen szivárogtatta ki, hogy a Facebookot a saját részvényeseinek egy csoportja perelte be, mert azt állítják, a cég azért fizetett 5 milliárd dollárt az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának a Cambridge Analytica adatbotrány lezárása érdekében, mert el akarták fedni az alapító, Mark Zuckerberg személyes felelősségét. De a Facebook tulajdonában lévő Instagrammal kapcsolatban is kiderült például, hiába tudták egy felmérésből, hogy a közösségi oldal negatív hatással lehet a kamaszok mentális egészségére, az erre vonatkozó eredményeket nem hozták nyilvánosságra.

A szeretlekmagyarorszag.hu cikke szerint a nő a 60 Minutes interjújában odáig ment, hogy azt állította, a Facebooknak komoly szerepe volt a januári capitoliumi zavargásokban is. Azt mondta, a közösségi oldal csak ideiglenesen működtette az amerikai elnökválasztás idején azt a biztonsági rendszert, amely a hamis vagy félrevezető információk csökkentését szolgálja, és ahogy véget ért a választás, kikapcsolták vagy a választás előtti beállításokra tértek vissza, hogy „a profitot helyezzék előtérbe a biztonsággal szemben”.

Haugen szerint ez nem más, mint a demokrácia elárulása,

és az általa kiszivárogtatott információk bizonyítják, hogy a Facebook rendszeresen a saját érdekeit és a gazdagodást tartotta szem előtt minden más helyett, ő pedig éppen emiatt hagyta ott a céget.

Összeférhetetlenség alakult ki annak kapcsán, hogy mi jó az embereknek, illetve ami jó a Facebooknak

– meséli Haugen az interjúban, amelynek a rövid változatát itt lehet megtekinteni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató