2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

IDEA: Dobrev Klára tudja csak megverni jövőre Orbán Viktort

Sorra jönnek ki a felmérések. Itt egy újabb.

Az IDEA Intézet és Závecz Research kimutatta: az ellenzéki szavazók egyharmada (33%) szerint Dobrev Klára nyerhetne legnagyobb eséllyel 2022-ben Orbán Viktorral szemben.

Tőle hét százalékponttal elmaradva Karácsony Gergely a második (26%), Márki-Zay Péterről ezen kutatás alapján csak minden negyedik ellenzéki szavazó (24%) gondolja, hogy alkalmas a kormányváltásra.

Az aktív bizonytalanok és titkolózók között Márki-Zay Péter vezet (26%), akit Dobrev Klára (23%), majd Karácsony Gergely követ (13%).

Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolja, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni. Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következik 22 százalékkal. A kormányzóképesség tekintetében Karácsony Gergely a harmadik 17 százalékkal.

 

Ugyanez a helyzet az aktív bizonytalanok és a válaszadást megtagadók között: náluk a 38 százalék gondolja azt, hogy Dobrev tudna a legjobban kormányozni (38 százalék), őt Márki-Zay Péter (21%) követi, végül igen jelentősen leszakadva, Karácsony Gergely zárja a sort 9 százalékkal.

Bár az IDEA kutatása október harmadika és negyedike között készült, csak csütörtökön publikálták. Kedden jelentette be a Medián, hogy náluk Márki-Zay Péter vezet Dobrev Klára és Karácsony Gergely előtt, majd szerdán a Závecz ugyanezt mérte – igaz, Márki-Zay megbízásából. Még szerdán kijött a Republikon mérése is, ami szerint Karácsony tudná legyőzni Dobrevet, míg Márki-Zay nem. Végül megjelent a Publicus elemzése is, szerintük is Karácsony lenne az egyetlen, akivel le lehet váltani Orbán Viktor rendszerét.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató