2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Visszalép Karácsony Gergely

Visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt ezt a döntését még nem hozta nyilvánosságra, úgy tudni, a hivatalos bejelentést péntek reggelre, kora délelőttre tervezi.

A hvg.hu információi szerint Márki-Zay Péter javára lép vissza.

Órákon át tárgyalt Karácsony Gergely az őt támogató pártok vezetőivel az esetleges visszalépéséről. A hvg.hu úgy tudja, Karácsony Gergely vissza fog lépni, és bejelenti, hogy Márki-Zay Pétert támogatja.

Hivatalosan hírzárlat van az ügyben, de több, egymástól független forráss is erről a fordulatról tájékoztatta a lapot.

Karácsony Gergely szerda kora délután még azzal állt ki egy rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy nem visszalép, hanem előre, a Márki-Zay előnyét mutató közvélemény-kutatási adatokra nem ad. Azt is elmondta, várja a szövetségeseket programja megvalósítására.

Márki-Zay akkor már fél napja arról beszélt, a közvélemény-kutatási adatok alapján nem neki, hanem Karácsony Gergelynek kellene visszalépnie. Karácsony bejelentése után nem sokkal ő is bejelentkezett a Facebookon, és közölte, versenyben marad.

A két politikus szerda este 6-tól tárgyalt órákon keresztül, de nem sikerült meggyőzni egymást. A tárgyalás után Karácsony azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy bár ő soha nem kérte, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, hogy visszalép a javára az előválasztás második fordulójában.

A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.

Karácsony leírta azt is, Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hív szövetségeseket, hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét.

Márki-Zay Péter kitartott amellett, hogy ő tudja legyőzni Dobrev Klárát és Orbán Viktort is, és Karácsonynak nem lenne nagyobb esélye akkor sem, ha ő visszalépne.

Karácsony visszalépésével Dobrev Klára és Márki-Zay Péter marad versenyben.

Karácsony Gergely korábban azzal érvelt, ha ő visszalép, akkor a baloldali szavazói Dobrev Klárát támogathatják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató