2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Rettegés az ellenzéki oldalon: Most államilag támogatott hackertámadásokat vizionálnak

Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét csütörtök reggel államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztette a Google a Gmail accountján – írja az Átlátszó.hu. Ugyanilyen üzenetet kapott Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságíró Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke, valamint Bihari Ádám, a Hvg újságírója is. Bodoky és Lőke a Facebook-oldalán is posztolt az esetről.

Mi az az ún. kormány által támogatott támadási riasztás? „Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva” – áll a figyelmeztetésben.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője csütörtök reggel kapott ilyen figyelmeztetést a Google-től: A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják hogy célponttá váltak. Hogy miért „kormány vagy állam által támogatott” a hackertámadás, arról csak annyit írnak, hogy „nem mehetünk bele a részletekbe anélkül, hogy ne adnánk ki olyan információkat, amelyek hasznosak lennének ezeknek a rosszindulatú szereplőknek, de részletes elemzésünk – valamint az áldozatok jelentései – határozottan arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató