2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ellenzéki technológia: Mutatjuk a filctollal javított szavazólapokat

Csak úgy tudta már törölni az Országos Előválasztási Iroda a hét elején nyomdába küldött szavazólapokról Karácsony Gergelyt, hogy filctollal, kézzel húzzák át a nevét.
Karácsony Gergely pénteken jelentette be, hogy az előválasztás második fordulója előtt visszalép, így két miniszterelnök-jelölt maradt versenyben: Dobrev Klára és Márki-Zay Péter.

A szavazólapokat az Országos Előválasztási Iroda azonban még a hét elején küldte el a nyomdába, így azokon szerepel a visszalépett jelölt neve is. Épp ezért az Országos Előválasztási Bizottság döntése alapján ki kell róla húzni, mivel visszalépett jelöltre érvényesen nem lehet szavazni.


Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalán tette közzé, mit javasol az OEVI, hogyan töröljék Karácsony Gergelyt a szavazólapról: a szavazat leadására szolgáló rubrikát ki kell satírozni és a jelölt nevét, valamint a jelölő szervezeteit tartalmazó sort a bal alsó saroktól a jobb felső sarokig tartó vonallal át kell húzni.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a szavazóbiztosok csak olyan szavazólapot adhatnak át a választóknak, melyeken a fenti módosításokat elvégezték. Arra az esetre, ha egy szavazó nem ilyen szavazólapot kap a szavazóbiztostól, akkor azt adja vissza a szavazóbiztosnak és kérje meg, hogy törölje róla Karácsony Gergely sorát és szavazási rubrikáját.

Azt is kiemelték, hogy amennyiben a szavazólapon az előbbieken túl bármilyen egyéb módosítást tapasztalnánk, kérjünk új szavazólapot.

Emellett arra is megkérték a választókat, hogy legyenek figyelmesek, hiszen az önkéntes szavazóbiztosok óhatatlanul követhetnek el hibákat a több százezer szavazólap kiadása során.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató