2021. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon-7°

Orbán Viktor aláírta: arra kérik az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást

Magyarország kormánya szerint az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-t. A kormányhatározat megállapítja, hogy

a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki,

amely nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át.    

A szuverenitás tiszteletben tartása

Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik, ennek kereteit az EU alapszerződései rögzítik – áll a dokumentumban. A magyar kormány határozata leszögezi, az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésüknek. Az uniós intézmények mellett a tagállami jogalkalmazó szervek, így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok, jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják – írják. Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban a kormány felkéri az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – ismertette a sajtófőnök.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató