2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Varga Judit: Meg kell állítani a brüsszeli birodalmi törekvéseket!

Az európai uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, politikai és alkotmányos berendezkedését – írta az igazságügyi miniszter szombaton közösségi oldalán.

Varga Judit arra reagálva közölte ezt, hogy az Európai Bizottság csütörtöki közlése szerint komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal.

A miniszter azt írta, a lengyel alkotmánybíróság többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Bíróság felülírhatná a nemzeti alkotmányokat, vagy hogy Lengyelország teljes mértékben az Európai Unióra ruházta volna a szuverenitását.

A politikus bejegyzésében üdvözölve a lengyel alkotmánybíróság határozatát úgy fogalmazott: „meg kell állítani a brüsszeli birodalmi törekvéseket”.

Varga Judit kiemelte, Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is alapérték a szuverenitás és önrendelkezés, ezért a magyar kormány határozatban állt ki lengyel barátaink mellett.

„Teljes mértékben megértjük a lengyel választ, melyet az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltott ki, amellyel rendre megszegik a hatáskör-átruházás elvét” – olvasható a bejegyzésben.

„Eljött az idő, hogy útját álljuk a lopakodó uniós hatáskörbővítésnek", nem köthetik gúzsba a tagállami szuverenitást” – hangoztatta az igazságügyi miniszter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató