2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Visszaköveteli az állam a Burka Ferencnek kifizetett kártérítési összeget

Visszaköveteli az állam a Burka Ferencnek kifizetett, húszmilliós kártalanítási összeget. Burka ügye lassan huszonkét éve húzódik, 2006-ban ítéltek neki kártalanítást, azonban később újabb bizonyítékok merültek fel az 1999-ben elkövetett gyilkosság kapcsán.

A Telex szerint  minden idők egyik legmagasabb kártalanítási összegét követeli vissza a magyar állam attól a tiszadadai férfitól, akiknek az ügye lassan 22 éve húzódik. Az állam szerint Burka Ferenc ugyanis „jogalap nélkül gazdagodott meg”. A férfi egy 2006-os ítélet szerint egy 1999-es gyilkosság vádlottjaként hat évet töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, amiért később beperelte az államot, és 20 millió forintot nyert.

Mint ismert, a bűncselekmény még 1999 márciusában történt Újszentmargitán. Az áldozatra, Gyurcsó Jánosra álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. Másnap egy arra járó vette észre az udvaron fekvő férfit, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi házáról egy mindössze 3000 forint értékű tetőantenna tűnt el.

Az ügyet 2000 áprilisában kezdték tárgyalni, 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet. Egy évvel később azonban a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában. Egy évvel később a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot. Pár hónap elteltével apa és fia pert indítotak az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 millió forintot kapott. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás. A Telex értesülései szerint a pénzből mára egy forint sem maradt. Ezt az összeget követeli vissza most állam. Nyolc év után ugyanis apa és fia újabb idézést kapott. Olyan új bizonyítékok kerültek elő ugyanis, ami miatt a Debreceni Ítélőtábla perújítást rendelt el Burkáék ügyében. A jogerősen egyszer már felmentett és kártalanított apa és fia 2016-ban megint a bíróságon találta magát. Hatályon kívül helyezték a korábbi jogerős ítéletet, és 2018. szeptember 9-én Burka Ferencet jogerősen 9 év, fiát, ifjabb Burka Ferencet pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélték.

Idősebb Burka Ferenc 2019 januárjában önként jelentkezett a hatóságoknál, hogy letöltse büntetése hátralévő részét, de máig nem szabadult. Időközben a bíróság kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A kártalanítás visszakövetelése ügyében viszont évekig nem történt semmi, mondta a lapnak Zeke László, a férfi védője.

Mígnem ügyfelem idén januárban kapott egy fizetési meghagyást a magyar államtól, hogy “jogalap nélküli gazdagodás visszafizetése” címén fizesse vissza az államnak a 20 millió forint kártalanítást.

– fogalmazott.

Az ügyvéd szerint az állam viszont jócskán kicsúszott a határidőből. Azzal, hogy a büntetőügyben kimondták a két férfi bűnösségét, a kártalanításról szóló polgári perben is megnyílt a perújítás lehetősége, de csak a büntetőügyben hozott jogerős ítélettől számított hat hónapon belül, magyarázta Zeke.

Ez pedig már bőven lejárt, a védő ezért kereseti ellenkérelmet adott be, a tárgyalást azonban várhatóan így is hamarosan kitűzik a Debreceni Járásbíróságon.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató