2021. november 27. - Virgil
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

A lengyel rendőrség egy migráns holttestére bukkant a fehérorosz határnál

A halál okát nem közölték. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

A fehérorosz hírszerző ügynökségek szerint több mint 16,000 migráns lépett át a határokon.

 

Egy 24 éves, szíriai illetőségű illegális bevándorló holttestére bukkantak Lengyelországban a Fehéroroszországgal közös határ közelében – közölte csütörtökön az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság rendőrsége. A holttestet szerdán fedezte fel egy mezőn a járőröző rendőrségi helikopter. A térségben rendkívüli állapot van érvényben. Az előzetes vizsgálat szerint a migráns Lengyelországba érkezését megelőzően Fehéroroszország területén tartózkodott, amiről a közelében talált iratok tanúskodnak - tájékoztatott a rendőrség. 

Szeptember 15-re keltezett fehérorosz vízumot találtak nála. Ez arra utal, hogy szeptember közepén érkezhetett Fehéroroszországba” – mondta a PAP-nak Tomasz Krupa, a podlasiei rendőrség szóvivője. Hozzátette, hogy a halott – személyi okmánya szerint – 24 éves szíriai férfi. 

A halál okát nem közölték. Az ügyben vizsgálatot indítottak. Az elmúlt hetekben ez már az ötödik haláleset, amely a lengyel-fehérorosz határnál történt. Az év eleje óta több mint 18 300 migráns próbálta meg átlépni az említett határszakaszt.

A lengyel kormány szeptember elején a térségben rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet szeptember végén hatvan nappal meghosszabbított. Az intézkedést azért hozták, hogy a hatóságokat szélesebb jogkörökkel ruházzák fel az emberek mozgásának ellenőrzésére. Közben a lengyel-fehérorosz határszakasz védelmére megkezdték egy két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítés építését. A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató