2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Neue Zürcher Zeitung: Orbán megszerezné barátai számára a budapesti repteret

A lap szerint minél közelebb a 2022. áprilisi választás, annál erősebben érezhetik a külföldi befektetők a magyar miniszterelnök kemény kezét.



Magyarország miniszterelnöke talán már csak néhány hónapig van hatalmon, a fennmaradó időben az ország gazdaságát a barátai javára alakítja át, amit a Budapest Airport külföldi tulajdonosai mostanában maguk is érezhetnek, írja a Neue Zürcher Zeitung. A lap szerint minél közelebb a 2022. áprilisi választás, annál erősebben érezhetik a külföldi befektetők Orbán Viktor kemény kezét. Az ellenzéki összefogás úgy véli, van esélye a választások megnyerésére. Orbán tudja, hogy helyzete veszélyben van, és mindent megtesz, hogy informális hatalmi bázist teremtsen maga körül.

A szerző szerint Orbán gazdasági szempontból okosan és opportunista módon jár el: a hazai gazdaság egyes részeit, például a budapesti repülőteret, barátainak adná, azonban a külföldiek által dominált exportágazat tekintetében soha nem járna el így. Például az országban erősen képviselt autóipar (Mercedes, BMW, Audi) minden kívánságát teljesíti. Ez az ágazat rendkívül produktív, és lehetővé teszi Orbán számára, hogy a középosztály javára finanszírozza az ideológiai jóléti államot.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató