2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Csekk Katka: Bepereljük a bizottságot, ha nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmust

A korrupt momentumos most az Európai Bizottságot fenyegette meg.

„Világosan fogalmaztunk és időben jeleztük: ha az Európai Bizottság nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmust, pert indítunk a testület ellen. Most friss fejlemény van az ügyben, ugyanis az Európai Parlament jogi bizottsága tegnap ülésezett, és a tagok szavazása után a szakbizottság is azt javasolja, az EP indítson pert a Bizottság ellen. Az EP-nek most november 2-ig kell eldöntenie, hogy az uniós bíróság elé citálja-e az Európai Bizottságot a jogállami rendelet be nem tartása miatt.

A következőkben az Európai Parlament elnökének kell határoznia a kérdésben: ha egyetért a szakbizottság döntésével, akkor az EP elindítja a jogi eljárást, ha aggályai vannak, akkor ki kell kérnie róla a teljes képviselő-testület véleményét. Nem kérdéses, hogy használnunk kell a jogállamisági mechanizmust! Ezt az eszközt azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál –, hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül.

Az EU tíz évig nem tudott mit kezdeni a közös értékeinket lábbal tipró vezetőkkel. A jogállamisági mechanizmust azért dolgoztuk ki, hogy a korrupt kormányok ne rombolják tovább a demokrácia állapotát – itt az idő, hogy használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató